Sırbistan Başbakanı Brnabiç: Rusya’ya yaptırım uygulanmasına dair ne söz verdik ne de bir anlaşma yaptık, bunu açıkça ve kesin olarak reddediyorum

Resim,
Sırbistan Başbakanı Ana Brnabiç bugün, Sırbistan’ın Rusya’ya yaptırım uygulayacağına dair önceden anlaşmaya varıldığı yönündeki spekülasyonları “reddetmek istediğini” söyledi ve “tamamen açık ve kararlı bir şekilde diyebilirim ki hiçbir şey vaat edilmedi ve kabul edilmedi” diye vurguladı.

Brnabiç Sırbistan Radyo ve Televizyonu’na (RTS) verdiği demeçte, “Vatandaşlarımıza her zaman doğruyu söylüyoruz. Şu anda tek pozisyonumuz Millî Güvenlik Kurulumuzun ve hükümetin tutumudur ve bu karar Rusya’ya uygulanan yaptırımlara karşı olduğumuz ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saygı duyduğumuz yönündedir” dedi. Brnabiç ayrıca Sırbistan’ın ilkeli duruşunu savunmanın zor olduğunu, “günden güne bunun zorlaştığını ve her geçen gün daha fazla baskılara maruz kalındığını” da belirtti.

Brnabiç’e göre, Sırbistan üzerindeki baskılar çok büyük ve her geçen gün artıyor. Fakat uluslararası hukuk bu konuda tamamen açık.

Brnabiç açıklamasında “Küresel güçlerin hukuku belirli bir anda kendilerine uygun bir şekilde kullanması başka bir konudur. Küçük bir ülke için, Sırbistan gibi bölgesel olarak küçük bir ülke için bizi savunan tek şey uluslararası hukuktur ve bu tamamen açıktır. Bu küresel güçlerden bazılarının Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saygı gösterdiği gibi Sırbistan’ın da toprak bütünlüğüne saygı göstermelerini ve uluslararası hukuka başvurmalarını istiyorum.” görüşlerine de yer verdi.

Brnabiç, bölgedeki durum ve büyük çaplı bir krizin yaşanıp yaşanmayacağı konusunda da birçok kişinin endişeli olduğunu ancak istikrarın korunacağına inandığını belirtti. “Belgrad masada ama Priştine diyalog istemiyor” ifadesini yineleyen Brnabiç, AB’nin Belgrad-Priştine Diyalog Özel Elçisi Miroslav Lajçak’ın diyaloğun gerçekten nasıl kurulabileceğini tartışmak için bugün Belgrad’da olduğunu hatırlattı.

Sırbistan Başbakanı, ekonomi politikasına ilişkin olarak da hükümetin bugün belirli oranda buğday, mısır, un ve rafine yağ ihracatına izin verilmesine dair karar alacağını ancak rafine edilmemiş yağ ihracatına izin vermeyeceğini açıkladı ve tüm dünyanın arz ve enerji sorunları yaşadığı bir dönemde Sırbistan’ın izole edilmiş bir ada olarak kalmasının imkânsız olduğuna dikkat çekti.

Sırbistan’daki enflasyonun bu yıl yaklaşık % 7 düzeyinde veya biraz daha düşük olacağını varsayan Brnabiç, “Enflasyonu tek haneli tutmak ve çoğu Avrupa ülkesinden bile düşük tutmak için hep birlikte çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.

Brnabiç, yeni hükümetin kurulmasıyla ilgili olarak da başkan yardımcısı olduğu Sırp İlerici Partisinin azınlıklar içinden ortaklar arayacağını ve geri kalan her hususun partinin organlarında görüşüleceğini söyledi. Ayrıca parlamentoda çoğulculuğun iyi durumda olduğunu, çünkü bazı tartışmaların sokaktan meclise taşınacağını ve parlamentodaki vatandaşlardan bazılarının ulusal çıkarların nasıl savunulup savunulmadığını duyabileceklerini de ifade etti.

Brnabiç, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç’in muhalefet isterse Belgrad’da yeniden yapılacak bir seçime karşı bir düşüncesinin olmadığı konusundaki tutumunu da yineledi.

Bu içerik 20.04.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 94 kez okundu.