Sırbistan BAE'den intihar uçağı satın alıyor ve kendi silahlarının ihracatını sınırlıyor

ResimSırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Sırbistan'ın 48 saat içinde Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile intihar uçağı alımına ilişkin ilk sözleşmeyi imzalayacağını duyurdu.

Vucic ayrıca Abu Dabi'deki gazetecilere, beş ila altı ay içinde ilk yerli insansız hava araçlarının Sırp Silahlı Kuvvetleri’ne ulaşmasını "umduğunu" söyledi.

Cumhurbaşkanı, yerli sanayi tarafından üretilen bütün silahların yüzde 30'unun Sırbistan'da kalması gerektiğini vurgulayarak, “Elimizde fazla olanlar dışında Sırbistan'dan hiçbir şey ihraç etmiyoruz. Ordumuzun önceliği var. Herhangi bir savaş başlatmadık, saldırıya uğramazsak savaşa girmeyeceğiz ve silahlar söz konusu olduğunda, en çok ordumuzla ve sonra ne kadar kazanacağımızla ilgileniyorum" dedi. Yıl sonuna kadar silahlı kuvvetlerin emrindeki 40 tankın da modernize edileceğini açıkladı.

Vucic, önümüzdeki günlerde Ukrayna'daki çatışmanın tırmanmasını beklediğini ve bunun Sırbistan'ın siyasi ve askeri anlamda konumunu daha da karmaşık hale getireceğini de sözlerine ekledi. "Zorlu bir dönemden geçiyoruz, Ukrayna'da mücadeleye çok sert bir şekilde devam edeceğini Devlet Başkanı Vladimir Putin'in açıklamalarından anlıyoruz." diyen Vuciç, "Birkaç gün içinde savaş alanında büyük değişiklikler olacak, Sırbistan'a yönelik olarak, Batı’dan ve diğer uluslararası aktörlerden daha fazla siyasi eylem bekliyorum" dedi.

BAE Dışişleri Bakanı ile Abu Dabi'de görüşeceğini ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile telefon görüşmesi yapacağını duyuran Vucic, "Burada jeopolitik hakim. Bu fuar harika çünkü herkes geldi. Batı burayı kendi toprağı olarak görüyor, Ruslar ve Çinliler ise burayı dost toprakları olarak görüyor" dedi.

Sonbaharda Avrupa'da ilaç kıtlığı yaşanacağını ve önümüzdeki kış enerji durumunun bu kışa göre "çok daha kötü" olacağını tahmin eden Vucic, "Bütün bunların üstesinden gelmek zorundayız. Ülkemiz daha güçlü olacak, daha güçlü olmalıyız " dedi.

Bu içerik 21.02.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 65 kez okundu.