Sırbistan Azerbaycan'la doğal gaz anlaşması imzaladı

Resim
Sırbistan, ülkenin tedarik çeşitlendirmesine ve Orta Avrupa'ya gaz tedariki için geçiş ülkesi olarak konumunu güçlendirmeye yönelik stratejik hedefine ulaşmasına yardımcı olacak bir gaz anlaşmasını imzaladı. Çarşamba günü Bakü'de imzalanan anlaşma ile birlikte, 2024'ten itibaren Azerbaycan'dan Sırbistan'a yılda yaklaşık 400 milyon metreküp gazın teslim edilmesi öngörülüyor.
Sırbistan Bakanlığının basın açıklamasına göre Sırbistan Madencilik ve Enerji Bakanı Dubravka Djedoviç Handanoviç ve Azerbaycan Enerji Bakanı Parviz Şahbazov, "enerji alanındaki ilişkileri derinleştiren" bir mutabakat zaptı imzaladılar. Aynı toplantıda Sırp devletine ait Srbijagas ile Azerbaycanlı SOCAR arasında ticari bir sözleşme de imzalandı.
Sırbistan Bakanlığı, anlaşmaya göre Azerbaycan'ın 2026 yılına kadar yılda 400 milyon metreküpe kadar, daha sonra ise yılda bir milyar metreküp gaz teslim edeceğini söyledi.
Azerbaycan Enerji Bakanı ise şunları söyledi: "Azerbaycan'dan Sırbistan'a ilk kez gaz tedariki de dahil olmak üzere gaz alanında çok yönlü işbirliğinin temelini atıyoruz. Sırbistan, Avrupa'daki gaz pazarının çeşitlendirilmesinde Azerbaycan'ın yeni ortağıdır." Azernews haber ajansının haberine göre de Şahbazov, "Sırbistan'a yılda 400 milyon metreküpe kadar gaz sağlanmasıyla Azerbaycan gazı sağlanan ülke sayısı sekize ulaşacak." dedi.
Djedoviç Handanoviç, Bulgaristan ile gaz bağlantısının inşası tamamlandığında Azerbaycan'ın Sırbistan'ın bir diğer gaz tedarikçisi olacağını söyledi. Handanoviç basın açıklamasında "Ek güvenlik sağlayan ve yeni bir tedarik yönü açan Balkan Akımı Doğalgaz Boru Hattı’nın tamamlanmasının ardından, artık tedarikçileri çeşitlendirme ve ayrıca Orta Avrupa ülkelerine gaz tedarikinde geçiş ülkesi olma konumumuzu güçlendirme yönündeki stratejik hedefimize ulaşıyoruz." dedi.
Djedoviç Handanoviç ayrıca, imzalanan mutabakat zaptının "iki ülke arasında, sıvılaştırılmış doğal gazın Türkiye ve Yunanistan'daki LNG terminalleri aracılığıyla teslimine ilişkin diğer işbirliği olanaklarının yanı sıra enerji santralleri inşası ve gaz depolama tesislerinin kapasitelerinin geliştirilmesine ilişkin potansiyel işbirliğine de yol açtığını" söyledi.
Şu anda Sırbistan, gazının neredeyse tamamını Rusya'nın enerji devi Gazprom'dan ithal ediyor ve yerli üretim ihtiyacının yalnızca yüzde 15'ini karşılıyor. Gazprom ile yapılan son uzun vadeli sözleşme 2021 sonunda sona erdi. Kasım 2021'de Sırbistan ve Rusya cumhurbaşkanları, önümüzdeki altı ay boyunca Sırbistan'ın 1.000 metreküp doğalgaz başına 270 dolar ödemeye devam etmesi konusunda anlaştılar. Mayıs 2022'de yapılan bir telefon görüşmesinde ise üç yıllık yeni bir anlaşmanın imzalanması konusunda anlaştılar.

Bu içerik 15.11.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 25 kez okundu.