Sırbistan, Kosova ile serbest dolaşım anlaşmasının ardından sınır geçişlerine “Anlaşma, Kosova’yı tanıdığımız anlamına gelmiyor” tabelaları yerleştirdi

Resim
İki ülke arasında sınır geçişleri sırasında istenen ve verilen belgeler hakkında bir süredir yaşanan krizin ardından 27 Ağustos’ta anlaşmaya varıldı. Kosova Başbakanı Albin Kurti ile Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Brüksel’de bir araya gelerek sözlü bir anlaşmaya vardı. 11 yıldır Sırbistan’a giriş çıkışlarını Sırbistan tarafından verilen belgelerle yapmak zorunda kalan Kosova vatandaşları, bu anlaşmayla beraber Sırbistan’a artık Kosova kimlik kartlarıyla giriş ve çıkış yapabilecek. Kararın yürürlüğe gireceği 1 Eylül’den önce 31 Ağustos’da Sırbistan, Kosova sınır geçişlerine, “Priştine (Kosova) tarafından ibraz edilen kimlik kartlarıyla Sırbistan’a giriş ve çıkış yapılıyor olmasının, Kosova’nın bağımsızlık kararının tanınması olarak yorumlanamayacağını” belirten İngilizce ve Sırpça tabelalar yerleştirdi.

Haziran ayında Kosova hükümeti, Sırbistan’ın Kosova kimlik kartlarını tanımamasına karşılık verme amacıyla, Sırbistan’dan Sırbistan kimlik kartıyla gelinmesini engelleyecek bir tedbir başlatmış ve Sırbistan kimlik kartının yerini Kosova hükümeti tarafından verilecek bir belgenin alacağı bir uygulama getirmişti. Yaşanan krizin bir diğer sebebi olan, araç plakalarına yönelik yeni düzenleme konusunda ise bir çözüme varılabilmiş değil. Kosova hükümetinin başlattığı yeni düzenleme gereği Kosovalı Sırpların, Sırbistan’dan edindiği araç plakalarını 31 Ekim tarihine kadar, üzerinde Kosova Cumhuriyeti ibaresinin yer aldığı yeni plakalarla değiştirmesi gerekiyor.

Kaynak: https://balkaninsight.com/2022/08/31/serbia-reminds-kosovo-id-cards-deal-doesnt-imply-recognition/ (Erişim tarihi, 31.08.2022)
Bu içerik 31.08.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 193 kez okundu.