Sırbistan, Kosova ile ilişkilerin normalleşmesini öngören AB planını imzalamayacak: “Kosova’nın BM’ye üyeliğini istemiyoruz”

ResimPazartesi günü (27/02) Avrupa Birliği öncülüğünde biraraya gelen Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in ve Kosova Başbakanı Albin Kurti’nin, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesini öngören AB planı üzerinde anlaştıkları yönünde haberler çıksa da Salı günü Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, bu plana imza atmayacaklarını duyurdu. Vucic, “Normalleşme planı hakkında konuşmaya hazırız, ama ben mevcut planı imzalamayacağım. Bunu (Fransa Cumhurbaşkanı) Macron’a, (Alman Şansölyesi) Scholz’e ve önde gelen diğer liderlere de söyledim: Kosova’nın tanınmasına ve Kosova’nın Birleşmiş Milletler’e üyeliğine onay vermemiz imkânsız.” dedi.

Kosova ile ilişkilerin normalleşmesi gerektiğini ve bunu gerçekleştirmek istediğini söyleyen Vucic, Kosova Arnavutlarının %99.99’unun bağımsızlık istediğini ve bunun değişmeyeceğini ifade ederek, “Gerçek hayatın akışını ilgilendiren konular üzerinde uzlaşmalıyız.” diye ekledi. 24 Mart tarihinde gerçekleşecek Avrupa Konseyi toplantısından önce nihai bir karara varılması gerektiğini söyleyen Vucic, bu sebepten ötürü normalleşme planına ilişkin AB elçisi Miroslav Lajcak ile yapılacak sonraki görüşmeler sırasında Sırbistan üzerinde büyük bir baskı kurulacağını dile getirdi.

Vucic, Kosova’da “Sırp Belediyeler Birliği”nin kurulmasınına 2013’te AB’nin destek çıktığını, ancak bunun hiç uygulanmadığını ifade etti. Vucic, normalleşme planında buna ilk sırada yer verilmesi gerektiğini söylese de, Kosova Başbakanı Kurti’nin bunu hayata geçireceğinden kuşku duyduğunu ifade etti.

AB, Sırbistan ile Kosova arasındaki ilişkilerin normalleşmesini öngören planlarının detaylarını Salı günü kamuoyuna açıklamıştı. AB’nin Belgrad-Priştine diyaloğu elçisi Lajcak’ın önümüzdeki haftalarda iki ülkeyi ziyaret etmesi bekleniyor. AB öncülüğünde gerçekleşmesi planlanan bir sonraki Vucic-Kurti görüşmesi, 18 Mart tarihinde Üsküp’te yapılacak.

Kaynak:https://balkaninsight.com/2023/03/01/serbia-rules-out-signing-eu-plan-over-kosovos-un-membership/ (Erişim tarihi, 01.03.2023)
Bu içerik 01.03.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 34 kez okundu.