Sırbistan, İsrail’e gizlice bir milyon avro değerinde silah sevkiyatı yaptı

Resim
Balkan Araştırmacı Gazetecilik Ağı (BIRN), Sırbistan Ticaret Bakanlığı’nın kendilerine erişim izni verilmemesine karşın, 7 Ekim 2023’teki Hamas saldırısından sonra İsrail’e en az iki kez gemiyle silah sevkiyatı yapıldığını ortaya çıkardı. BIRN’in Bilgiye Erişim Özgürlüğü Yasası kapsamında 7 Ekim 2023 tarihinden 26 Şubat 2024 tarihine kadar İsrail’e yapılan silah ihracatının verileri hakkında bilgi edinme talebini Sırbistan Ticaret Bakanlığı, söz konusu bilginin “çok gizli” ve “ticari sır” olduğu gerekçesiyle reddetmişti. Bakanlık, çoğunlukla bu yasa kapsamında yöneltilen bilgi edinme taleplerine olumlu karşılık veriyordu. Bilgi edinme taleplerinin reddedilmesine karşın BIRN, Sırbistan’ın ticaret verilerini toplayan Checkpoint isimli internet sitesinden bu verilere ulaşarak yapılan silah ihracatını ortaya çıkardı. Bu verilere göre, Ekim 2023’ten beri Sırbistan’dan İsrail’e en az iki kere yapılmış olan silah sevkiyatının değeri bir milyon avroyu aşıyor. Bu silah sevkiyatları için Sırbistan’ın, sevkiyatı yapan şirketlere bu ihracat için resmî izin verip vermediği ise belli değil. Verilere göre Ekim 2023’ten önce yapılan sevkiyatlar, sonrasında yapılan sevkiyatlara göre sınırlı: 2023’ün Mart ve Nisan aylarında toplam değeri 780.000 avro olan sevkiyat yapıldığı görülüyor.
Sırbistan ve İsrail, son dönemde yakın ilişkiler içerisinde. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu, son olarak 26 Şubat’ta telefonda görüşerek iki ülke arasındaki ilişkileri daha da ilerletme üzerinde konuştular.

Kaynak: hhttps://balkaninsight.com/2024/03/12/secret-trade-serbia-hides-arms-exports-to-israel-after-hamas-attack/ (Erişim tarihi: 14.03.2024)
Bu içerik 12.03.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 45 kez okundu.