Sırbistan, Hırvatistan sınırında Kosova'dan gelen otobüslerin geçişlerini engelledi

Resim

Kosovalı yetkililer yaptıkları açıklamada, Hırvatistan sınırındaki Sırp gümrük yetkililerinin gece yarısından bu yana Batrovci geçiş noktasında Kosova plakalı araçları ve Kosovalı yolcu taşıyan en az dört otobüsün geçişini engellediğini iddia ettiler.

Kosova'nın Sırbistan İrtibat Bürosu Sekreteri Fatmir Haxholli, Batrovci-Bajakovo sınır kapısındaki geçişlerin engellenmesinin, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde yapılan oylama nedeniyle Belgrad yönetiminin "intikamının ve anlamsız tedirginliğinin bir işareti" olduğunu söyledi.

Haxholli, sosyal medya hesabı Facebook’ta ise, "Pasaport ve seyahat belgesi taşıyan 300'den fazla vatandaşın geçişini engellemek, yalnızca Brüksel anlaşmalarının değil, aynı zamanda tüm uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan evrensel insan haklarının da açık bir ihlalidir. Yalnızca en otoriter rejimler, başka bir ülkeden gelen yolcuları Belgrad’dan gelen tek bir açıklamayla engeller” mesajını paylaştı.

Ayrıca Kosova vatandaşlarının içinde bulunduğu durumu ilk elden öğrenmek için Sırbistan ile Hırvatistan arasındaki sınır kapısına gideceğini de duyurdu. Hırvat Haber Ajansı (Hina)'nın sorusu üzerine Sırp yetkilileri, Kosova vatandaşlarını taşıyan otobüslerin engellendiği bilgisini ne doğruladı ne de yalanladı.

Kosova İçişleri Bakanlığı ile Kosova Dışişleri ve Diaspora Bakanlığı bugün, yaklaşık 300 vatandaşı taşıyan Kosova plakalı otobüslerin durdurulması nedeniyle "seyahat eden vatandaşların Sırbistan topraklarından geçmemesi" yönünde çağrıda bulundu.

Kaynak: https://www.vecernji.hr/vijesti/srbija-blokirala-autobuse-s-kosova-na-granici-s-hrvatskom-samo-najautoritarniji-rezimi-blokiraju-putnike-iz-druge-zemlje-1762322 (Erişim tarihi, 17.04.2024)

Bu içerik 17.04.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 10 kez okundu.