Sırbistan, Güvenlik Konseyi'nde Kosova için olağanüstü oturum talebinde bulundu

Resim

Sırbistan Radyo Televizyonu’nun 5 Şubat’ta bildirdiğine göre, Sırbistan’ın Birleşmiş Milletler büyükelçisi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Kosova’yı görüşmek üzere olağanüstü toplanması talebinde bulundu.

Talepte, Sırbistan’a göre BM Şartı ve Güvenlik Konseyi’nin 1244 sayılı kararıyla büyük tezat oluşturan Kosova’daki duruma vurgu yapılıyor.

Sunulan talepte Sırbistan, Kosova’nın ödemelerde Sırp dinarının kullanımını yasaklama kararını yasa dışı bir karar olarak nitelendirerek bunun “Sırplara yönelik acımasız fiziksel ve kurumsal şiddet önlemlerinin devamı” olduğunu değerlendirdi ve Belgrad'a göre, hedef “Sırbistan’ın etnik temizliği ve Sırp nüfusunun yok edilmesi.”

Kosova Merkez Bankası’nın, ödemelerde tek para biriminin Euro olmasını öngören, yani Sırp dinarının kullanımının yasaklanmasını öngören düzenlemesinin 1 Şubat'ta Kosova’da yürürlüğe girmesiyle gerginlikler yeniden arttı.

Uluslararası faktör, bunun Sırp toplumu üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceği endişesini dile getirerek, Kosova’dan CBK kararının uygulanmasını ertelemesini talep etti.

Kosova'da Sırpların yaşadığı yerleşim yerlerinde Sırp dinarı savaş sonrası dönemden bu yana dolaşımda bulunuyor. Sırp devleti Kosovalı Sırplara paralel bir sistem aracılığıyla maaş, emekli maaşı, sosyal yardım ve diğer yardımları ödüyor. Şu ana kadar, Sırbistan'dan Kosova'ya dinarlar, Sırbistan'ın Leposaviç belediyesinde kasası bulunan Sırbistan Ulusal Bankası aracılığıyla gönderiliyordu.

Ayrıca son günlerde Kosova’daki yetkililer Peja ve Dragaş bölgesindeki yedi paralel belediyeyi kapattıklarını açıklarken, Kosova İçişleri Bakanı Xhelal Sveçla da Sırbistan’ın Kosova’da sahip olacağı tek kurumun Priştine’deki büyükelçilik olacağını belirtti.

Kaynakça:  https://lajmifundit.al/kosoverajon/serbia-kerkon-seance-te-jashtezakonshme-per-kosoven-ne-keshillin-e-s-i1251006  (Erişim tarihi, 07.02.2024)

Bu içerik 05.02.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 20 kez okundu.