Sırbistan, geçtiğimiz hafta ülkeyi sarsan toplu silahlı saldırıların ardından sert tedbirler açıkladı

ResimGeçtiğimiz hafta Sırbistan’da 17 kişinin hayatını kaybetmesine ve 20 kişinin yaralanmasına yol açan iki silahlı saldırının ardından hükümet sert ve tartışmalı tedbirler almaya başladı. Şiddeti öven sosyal medya paylaşımlarından dolayı onlarca kişi göz altına alındı. Daha fazla sayıda polisin okullarda görev almasına ve silah ruhsatlarının önemli ölçüde azaltılmasına karar verilirken; bazı emniyet müdürlüklerinin okullardan “sorunlu çocukları” kendilerine bildirmelerini istemeleri ülkede tartışma yarattı. Uziçe ve Kikinda şehirlerindeki polislerin okullardan “asosyal öğrencilerin” listesini istemesi yönündeki talebini eleştiren Sırp Eğitimcilerin Bağımsız Sendikası, bu talebi “Demokratik bir devlet için değil, ancak bir polis devleti için uygun sayılabilecek skandal bir davranış” olarak niteledi. Tepkilerin ardından bir özür yayınlayan İçişleri Bakanlığı, kendilerinden bu yönde bir talimat gelmediğini ifade ederek bunların emniyet müdürlüklerinin kendi başlarına yaptığı bir uygulama olduğunu bildirdi. Okullarda altı ay içinde 1.200 polis memurunun yerleştirileceği duyururlurken, Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic öğrenciler için uyuşturucu testlerinin yapılacağını bildirdi. Cumhurbaşkanı Vucic ayrıca Sırbistan’ın geniş çapta “silahsızlandırılacağını” duyururken, mevcut silah ruhsatlarının yüzde 90’ının iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Ruhsatsız silah taşıyan vatandaşların, bunu polise bildirmeleri halinde bu aya mahsus olarak hiçbir cezayla karşı karşıya kalmayacakları duyuruldu. Polisin bildirdiğine göre Çarşamba günü itibarıyla 1.400 civarı silah teslim edilmiş durumda.
Muhalefet, bu tedbirlerin popülist bir yaklaşımın ürünü olduğunu ifade ederek, Pazartesi günü hükümet yetkililerin istifası için düzenledikleri protestonun yeni ayağını Cuma günü düzenleyeceklerini duyurdu.

Kaynak:https://balkaninsight.com/2023/05/10/serbia-imposes-tough-restrictions-after-mass-shootings/ (Erişim tarihi: 10.05.2023)
Bu içerik 10.05.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 27 kez okundu.