Sırbistan, Fransa’dan Rafale savaş uçağı satın alacak

Resim

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Fransa yapımı Rafale savaş uçağı satın almak için Fransa ile anlaştıklarını duyurdu. Gazetecilere açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Vucic, “Rafale’leri satın almak için Fransa ile somut bir anlaşma sağladık. Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un da dahil olacağı resmî anlaşmaların iki ay içinde imzalanmasını bekliyorum. Bu, ülkemiz için birçok yönden çok büyük bir gelişme.” dedi. Sırbistan’ın satın alacağı Rafale’lerin kaç tane olacağı konusunda bir açıklama yapılmamış olsa da, Cumhurbaşkanı Vucic 2022 yılında, toplam 12 Rafale satın almak istediklerini ve bu alımın maliyetinin 3 milyar euro olacağını ifade etmişti. Vucic buna ilaveten 12 tane ikinci el Rafale almak için de görüşmelerde bulunduklarını söylemişti. Sırbistan Savunma Bakanı Nemanya Starovic, Rafale jetlerini satın almanın oldukça karmaşık bir süreç olduğunu ve bakanlığın yıllardır bunun üzerinde çalıştığını duyurdu. Bakan Starovic ayrıca, bu alımın ekonomik anlamda oldukça geniş kapsamlı olduğunu ifade etti.

Sırbistan devlet televizyon kanalı RTS, 2022 yılında yaptıkları haberde Sırbistan’ın ağırlıklı olarak Rus araçlarından oluşan hava kuvvetlerini, Batı teknolojili araçlarla yenilemek istediğini duyurmuştu.

Sırbistan, bundan önce de Fransa’dan askerî satın alımları gerçekleştirmişti. 2019’da Cumhurbaşkanı Macron’un Sırbistan’ı ziyareti sırasında beş anlaşma imzalanmıştı. Sırbistan ayrıca son yıllarda Amerika Birleşik Devletleri, İspanya, Kanada, Çin, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Almanya, Rusya gibi birçok yerden alım yapmıştı. 2020 yılında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştükten sonra Bayraktar İHA’ları satın almak istediklerini ifade eden Vucic, Türkiye’nin bu İHA’ları Kosova’ya satmış olduğunu açıklayarak bu alımdan vazgeçtiklerini duyurmuştu.

Kaynak: https://balkaninsight.com/2024/04/09/serbia-agrees-deal-to-buy-french-rafale-fighter-jets/ (Erişim tarihi, 10.04.2024)

Bu içerik 09.04.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 9 kez okundu.