Sırbistan, Bosna-Hersek’ten Naser Oriç’in iadesini ve Cumhurbaşkanı Vuçiç’i öldürmeye çalışanların açıklanmasını istedi


Resim

Sırbistan İçişleri Bakanı Aleksandar Vulin pazartesi günü Bosna-Hersek üçlü başkanlık üyelerinden Şefik Dzaferoviç’e savaş dönemi kumandanı Naser Oriç’in Sırbistan’a iade edilmesi ve 2015 yılında Srebrenica’da Cumhurbaşkanı Vuçiç’i öldürmeye çalışanların açıklanması çağrısında bulundu. Oriç için Sırbistan tarafından İnterpol bülteni çıkarıldığını söyleyen Vulin, Bosna-Hersek’in bu konuda bir şey yapmadığından şikâyet etti. Dzaferoviç’in “Herkes gerçeklerle yüzleşene kadar Batı Balkanlar’da bir ilerleme olmayacak” demecine karşılık Vulin, Dzaferoviç’in mağduru oynamayı sevdiğini, bir gerçek varsa onun da Oriç hakkında İnterpol bülteni çıkarılması olduğunu, ancak kendisinin (Bosna-Hersek tarafından) suçlu bulunmadığını söyledi. Vulin, 2015’te Vuçiç’in Boşnakların acısını paylaşmak için Srebrenica’ya gittiğini ancak bunu hiçbir Boşnak liderin Sırplara yapmadığını söyleyerek, “Orada Vuçiç’i öldürmeye çalıştılar, ancak ne bir özür geldi ne de sorumlular yakalandı” diye ekledi.
Bosna-Hersek’in, savaş suçları işlemekle itham edilen Duşko Kornyaça’nın kendilerine iade edilmesi talebini Sırbistan reddetmişti. Cumhurbaşkanı Vuçiç, Sırbistan’ın savaş suçlularını asla korumayacağını, ancak Kornyaça’yı iade etmek için “Ne böyle bir yetkileri ne de böyle bir niyetleri olduğunu” söylemişti. Kornyaça’nın 2007’den beri Sırbistan vatandaşı olduğunu ve saygın bir doktor olarak görev yaptığını söyleyen Vuçiç, kimsenin kendisini Sırpları iade etmeye zorlayamayacağını ifade etmişti.

Kaynak: https://rs.n1info.com/vesti/vulin-dzaferovic-neka-izruci-orica-i-neka-kaze-ko-je-pokusao-da-ubije-vucica/ (Erişim tarihi, 25.08.2021)

Bu içerik 23.08.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 76 kez okundu.