Sırbistan, Belarus'a karşı uygulanan Avrupa Birliği yaptırımlarına kısmen uydu

Sırbistan, 6 Temmuz'da Avrupa Birliği (AB) Konseyi'nin web sitesinde yayınlanan bir bildiriye göre, Minsk'teki yetkililerin bir Ryanair uçağına iniş emri vermesi ve muhalif eylemci Roman Protaseviç'i tutuklamasının ardından Belarus'a uygulanan AB yaptırımlarına uyum sağlamayacak.

Bildiri, Beyaz Rusya şirketleri tarafından gerçekleştirilen tüm uçuşların yasaklanması da dahil olmak üzere, AB Konseyi tarafından Belarus'a “kısıtlayıcı tedbirler” getirme kararını kapsıyor.

Resim

Belarus'a karşı AB'nin dördüncü yaptırım paketi olan bu paket, konsey kararında açıklandığı gibi "gazeteciler, aktivistler ve protestoculara karşı siyasi olarak yanlı kararlar veren çok sayıda hakim ve savcıya karşı yaptırımları içeriyor. Yaptırımlar ayrıca rejim yanlısı medyadan çok sayıda gazeteciyi, protestolara katılan öğrencileri sınır dışı ettikleri için birçok üniversitenin rektörlerini ve Alexander Lukashenko rejimiyle yakın bağları nedeniyle çok sayıda iş adamını da hedef alıyor.
AB üyelik adayları arasında bu yaptırımları tam olarak desteklemeyen tek ülke olan Sırbistan, 21 Haziran'dan itibaren uygulanan konseyin ikinci yaptırım kararına destek vermişti.

Sırbistan, dış politikasını AB politikalarıyla en az uyumlu hale getiren aday ülkedir. Ancak Belarus örneğinde, devlet her defasında AB'nin pozisyonunu desteklemek için istekli olmuştur. Örneğin geçen yıl Ağustos ayında Sırbistan, seçim kampanyası sırasında Belarus vatandaşlarının "demokratik değişim arzusu gösterdiğini, ancak seçimlerin ne özgür ne de adil olduğunu" belirten Belarus'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin bildiriye katılmıştı.

AB kaynaklarına göre Karadağ, Makedonya ve Arnavutluk dış politikalarını AB’nin hangi kararı ile uyumlu hale getireceklerini asla seçmiyorlar, her bir politikayı AB'nin dış politikasıyla uyumlu hale getiriyorlar. Ancak Sırbistan, ne ölçüde uyum sağlayacağını seçen "seçici" bir devlet olarak görülüyor.

 
Bu içerik 06.07.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 86 kez okundu.