Sırbistan, Batılı “Platin Kurt” askerî tatbikatına yeniden ev sahipliği yapacak

ResimBir Sırp araştırma merkezi olan Demostat’ın bildirdiğine göre Sırp ordusu, bu yıl ABD ordusu üyeleri ve Batılı ortaklarla birlikte “Platin Kurt” askerî tatbikatına katılacak ve bu tatbikat, Ukrayna'da savaşın başlamasından sonra tüm yabancı ortaklarla ikili ve çok taraflı tatbikatlara katılım konusundaki moratoryumu sona erdirecek.

Demostat’ın 31 Mart'ta yaptığı açıklamaya göre "Birliklerinin birlikte çalışabilirliğini artırmak Sırp ordusunun çıkarınadır, ancak Batılı ortaklarla askerî tatbikatların düzenlenmesi Sırbistan'ın karar verdiği yönün açık bir göstergesi olarak da okunabilir."

Eğilimin bir göstergesi, Sırp Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Milan Mojsiloviç'in Şubat ayı başlarında ABD Silahlı Kuvvetleri Müşterek Genelkurmay Başkanı General Mark Milley ile bir araya geldiği Washington ziyaretiydi.

Şubat 2022'nin sonunda ise Sırbistan, Ulusal Güvenlik Konseyi'nin vardığı sonuçlara ve devletin ilan ettiği askerî tarafsızlık ilkesine uygun olarak, Sırbistan'ın hem Doğu'dan hem de Batı'dan yabancı ortaklarla tüm askerî tatbikatları askıya almasına karar vermişti.

Sırbistan'ın "Platin Kurt" askeri tatbikatına katılacağı, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Derek Chollet tarafından 23 Mart'ta Sırbistan'ı "savunma tatbikatlarında ABD ile yeniden işbirliği yaptığı" için "Platin Kurt" etiketiyle tebrik ettiği tweetinde belirtilmişti.

“Platin Kurt 21” tatbikatı, askerleri çok uluslu operasyonlara katılmaya hazırlamak amacıyla 2014 yılından bu yana, genellikle Haziran ayında Sırbistan'da düzenleniyor. “Platin Kurt” en son 2021'de düzenlendiğinde, Sırp ve ABD birliklerinin yanında Bosna, Bulgaristan, Yunanistan, Macaristan, Romanya, Slovenya, İngiltere ve Fransa'nın silahlı kuvvetleri de yer almıştı.

AB üyeliğine aday bir ülke olan ancak NATO üyesi olmayan Sırbistan, 2007 yılında Ulusal Meclis tarafından kabul edilen bir kararla mevcut askerî ittifaklarla ilgili tarafsızlığını ilan etmişti. 1999'da NATO'nun Kosova'daki savaş nedeniyle Sırbistan'ı bombalamasına atıfta bulunarak NATO'ya katılmayı reddetmesine rağmen, Sırbistan 2006'dan beri NATO'nun Barış İçin Ortaklık Programı PFP'nin bir parçası. Ayrıca, bazı medyada Kremlin'in müttefiki olarak gösterilmesine rağmen Sırbistan, Rusya'dan çok NATO ve ortaklarıyla ortak tatbikatlar yaptı.

2018 tarihli bir Belgrad Güvenlik Politikaları Merkezi yayını, 2006'dan 2017'ye kadar Sırbistan'ın NATO ve PFP üyeleriyle yaklaşık 150 ikili ve çok uluslu askerî tatbikata katıldığını kaydetti. Raporda, "Tatbikat ortakları listesinde ikinci sırada, son beş yılda on iki askeri tatbikatın gerçekleştirildiği Rusya yer alıyor."

Bu içerik 31.03.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 71 kez okundu.