Sırbistan, ASEAN ile işbirliği anlaşması imzaladı

Resim
Pazartesi günü Sırbistan Dışişleri Bakanı İvitsa Dacic, ASEAN (Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği) ile bir işbirliği anlaşması imzaladı. Endonezya’nın başkenti Cakarta’da 43.sü düzenlenen ASEAN Zirvesi’nde imzalanan anlaşma sonrası Bakan Dacic, “Sırbistan, anlaşmayı imzalayan 52. ülke oldu. ASEAN’a üye ülkelerin nüfusları toplam 600 milyon ve gayrisafi yurtiçi milli hasılaları ise birkaç trilyon dolar. ASEAN ülkeleriyle halihazırda 700 milyon dolarlık bir ticaretimiz var ve yıl sonunda bunun 1 milyar doların da üzerine çıkmasını bekliyoruz.” dedi. Aynı zirvede Sırbistan’ın yanısıra Panama ve Kuveyt de ASEAN ile işbirliği anlaşması imzaladı.
İmzalanan bu anlaşmanın, Sırbistan’ın Avrupa Birliği üyeliği hedefini olumsuz etkilemeyeceğini ifade eden Dacic, attıkları bu imzanın ASEAN üyeliği değil ASEAN anlaşmasına katılma imzası olduğunu belirtti. Sırbistan, ASEAN ile işbirliği anlaşması imzalama yönündeki resmî talebini 2013 yılında göndermişti. ASEAN ile işbirliği anlaşması imzalamış ülkeler arasında Çin, Hindistan, Japonya, Rusya, Fransa, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Türkiye, Birleşik Krallık, Almanya ve AB ülkeleri gibi birçok ülke bulunuyor.

Kaynak
:https://balkaninsight.com/2023/09/04/serbia-signs-cooperation-treaty-with-southeast-asian-association/ (Erişim tarihi, 06.09.2023)
Bu içerik 04.09.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 24 kez okundu.