Silahlanma yarışı: Arnavutluk 2033'e kadar 1,8 milyar euro harcamayı planlamaktadır

Resim

Bölgedeki silahlanma yarışına Arnavutluk da katıldı.

Hükümet, sektörün yeniden dirilişini sağlayacak 2033 yılına kadar 181 milyar lek yani 1,8 milyar euroya kadar harcamayı planlayan uzun vadeli bir strateji önerdi.

Bütçesinin %2’sini ordunun güçlendirilmesine harcanmasını planlayarak ilk kez NATO üyesi olma yükümlülüğünü yerine getiren Arnavutluk Hükümeti, kamuoyu ile paylaşılan bu stratejide bu oranın 2033 yılına kadar korunması hedeflendiği ifade edilmektedir.

Ordunun yeniden canlanması için 100 kadar aktif muharebe savaşçısının katılımının yanı sıra, insansız hava araçları, anti-drone sisteminin oluşturulması veya Black Hawk helikopterlerin satın alınması gibi modern silahlara yatırım yapılması planlanmaktadır. Planlanan yatırımların tahmini değerinden en büyük fonu Hava Kuvvetleri alacaktır. Ardından Deniz ve Kara Kuvvetleri hatta Destek Komutanlığın bile ihmal edilmemesi planlanmaktadır.

Bilhassa, askeri siber savunmaya yapılması planlanan yatırım önemli bir hususu teşkil etmektedir. “Nato Secret” sisteminin kurulmasını planlayan bu proje sayesinde Arnavutluk, müttefik ülkelerle aynı teknolojik seviyeye taşınmaktadır.

Kaynak: https://telegrafi.com/shqiperia-ne-garen-e-armatimeve-deri-ne-vitin-2033-shpenzohen-1-8-miliarde-euro/, (Erişim tarihi, 17.04..2024).
Bu içerik 13.04.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 10 kez okundu.