Silahlanma: Yunanistan’a F-35 satışının “kilidi açılıyor” - Ekim ayı gelişmelerin yaşanacağı bir ay olacak

Resim

Önümüzdeki haftalarda F-35 konusunda gelişmeler bekleniyor. Washington, daha da uzun bir gecikmenin Atina’ya yanlış sinyaller gönderebileceğinin ve iki ülke arasındaki ilişkilerde gereksiz bir güvensizliğe neden olabileceğinin farkında.
ABD başkentinden gelen haberlere göre, “ABD yönetiminin Kongre’ye resmi bildirimi göndermesi sadece birkaç haftalık bir mesele”. Böylelikle Yunanistan’a savaş uçağı satışı sürecindeki resmi ayak kapanmış olacak.
Görünen o ki Washington, (İsveç’in NATO üyeliği çabalarının Amerikalılar tarafından hassas bir şekilde ele alınması nedeniyle) yaşanan haksız gecikmenin ardından artık ertelemeye yer olmadığı ve ekim ayının “öyle ya da böyle” gelişmelerin yaşanacağı bir ay olması gerektiği sonucuna vardı.
Öte yandan Amerikalılar, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Vilnius’ta verdiği siyasi taahhüdü tutup tutmayacağını ve İsveç konusunu 1 Ekim’de çalışmalarına başlayacak olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin onayına sunup sunmayacağını görmek için de beklemedeler. Kaynaklar, tam olarak ne yapmak istediğini görmek için kendisine birkaç hafta süre verileceğini aktarıyor.
Washington ayrıca, son dönemde birbirini izleyen temasların olumlu havanın pekiştirilmesine ve sürdürülmesine katkıda bulunduğunu göz önünde bulundurarak, Türk-Yunan ilişkilerinde gelişen dinamiklerden özellikle memnuniyet duymaktadır. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün Mitsotakis-Erdoğan görüşmesinin tamamlanmasının hemen ardından Kathimerini gazetesine verdiği demeçte “ABD, iki komşu ve NATO müttefiki arasındaki bu görüşmeden tam anlamıyla memnundur. Bu görüşmeleri her düzeyde teşvik ederken, Yunanistan ve Türkiye’yi bölgede barış, güvenlik ve refahı teşvik etmek ve anlaşmazlıkları uluslararası hukuka uygun diplomatik bir şekilde çözmek için birlikte çalışmaya teşvik ediyoruz” şeklinde ifadelerde bulundu.
 
Bu içerik 22.09.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 23 kez okundu.