Selakoviç: “Belgrad'daki Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi Sırbistan'ın itibarını kanıtlıyor.”

Resim

Sırbistan Dışişleri Bakanı Nikola Selakoviç, Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi’nin bu yıl Avrupa'nın ve hatta dünyanın en büyük toplantılarından biri olduğunu ve böyle bir etkinliğin düzenlenmesinin Sırbistan'ın itibarını arttırdığını söyledi.
 
Toplantıya ev sahipliği yapacak olan Selakoviç, Avrupa Birliği üyeliğinin Sırbistan'ın stratejik ve temel hedefi olmaya devam ettiğini, ancak Belgrad'ın, geleneksel dostları Rusya, Çin ve Bağlantısızlar Hareketi'nden vazgeçmeyeceğini söyledi.

Zirveye 105 ülke ve 11 kuruluştan gelen delegasyonlar ile yaklaşık 550 kişi katılacak.
 
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un da katılacağı zirveyle ilgili Selakoviç “Zirve boyunca ikili görüşmeler yapılacak. Rusya ve Sırbistan bu yılın Temmuz ayından beri Bağlantısızlar Hareketi'nde gözlemci konumundalar. Sergey Lavrov'un gelişi çok şey ifade ediyor, çünkü özellikle şu anda dünyayı sarsan enerji krizini göz önünde bulundurduğumuzda, bu toplantının önemi daha da artıyor.” dedi.

Konuşmasında Kosova sorununa da değinen Selakoviç, “Kosova ana ulusal sorun olmaya devam ediyor. Bağlantısız dostlarımıza ve hareketin üzerine inşa edildiği değerlere baktığımız zaman barışçıl bir diplomatik faaliyet, diyalog ve tek taraflılığın olmaması gibi değerleri görüyoruz. Bu yüzden sözde bağımsızlığın tek taraflı tanınmasını bağlantısız arkadaşlarımızın çoğu kabul etmiyor” dedi.
 
Bağlantısızlar Hareketi Eylül 1961'de Belgrad'da Josip Broz Tito önderliğinde kurulmuştu.
 

Bu içerik 10.10.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 68 kez okundu.