Scholz: Sırbistan ve Kosova AB’ye katılmak için birbirlerini tanımak zorundalar

Resim
Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Batı Balkanların birliğe daha hızlı entegrasyonunu desteklediğini dile getirdiği Cuma günkü açıklamasında Sırbistan ve Kosova’nın AB’ye katılmak için birbirlerini tanımak mecburiyetinde olduklarını belirtti.

Batı Balkanlar ziyareti esnasında açıklamalarda bulunan Scholz, Sırbistan’a hem enerji ihtiyacının önemli bir kısmını sağlayan hem de tarihsel bağlarını sürdürdüğü Rusya’ya karşı Batı yaptırımlarına katılması için de baskı yaptı. Sırbistan Cumhurbaşkanı Alexandar Vucic ile birlikte gerçekleştirdikleri ortak basın toplantısında “Ukrayna’nın saldırganlığa karşı savunmasına hep birlikte yardım etmemiz ve dayanışma göstermemiz önemli” diyen Scholz, beklentilerinin bu yaptırımların AB üyeliğine aday olan tüm devletler tarafından desteklenmesi olduğunu belirtti. Vucic, Scholz’un Sırbistan’ın yaptırımlara katılması talebini “kararlı, açık ve katı” bir dille ortaya koyduğunu dile getirdi.

Resmen AB üyeliği aday statüsüne sahip olan Sırbistan, Rusya ile dostane ilişkilerini Ukrayna’daki savaşa rağmen sürdürmeye devam ederken, Rusya da Sırbistan’ın Kosova üzerindeki hak iddialarını desteklemeye devam ediyor.

Günün erken saatlerinde Priştine’yi de ziyaret eden Scholz, Balkanlar’da uzun süredir gerilim kaynağı olmaya devam eden Kosova’nın bağımsızlığı hususundaki anlaşmazlığa kalıcı bir siyasi çözüm bulmak için kararlılık çağrısında bulunmuştu.
 

 

Bu içerik 10.06.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 65 kez okundu.