Schmnidt, ABD yaptırımları konusunda: Dodik, birçok zor soruya karşılık vermek zorunda

Resim
Bosna-Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt, ABD’nin Milorad Dodik’i kara listeye alması kararı hakkında, “Sorumlu bir liderlik örneği olarak Dodik’in temel kriterleri karşılamasındaki başarısızlığı yıkıcı ve tehlikeli bir sonuç doğurmuştur ve bu durum da yaptırım açısından mantıklı bir sonuç doğurmuştur” dedi.
Schmidt, “Dodik birçok zor soruya yanıt vermek zorunda, anayasayı ve hukukun üstünlüğünü ihlâl etmeden rasyonel ve sorumluluk sahibi eylemlere geri dönmelidir” dedi. Yüksek Temsilci’nin altını çizdiği gibi, bu yaptırımlar Dodik’in istikrarı bozucu eylemlerinin sonucudur.
Yüksek Temsilci, “Yaptırımlar, uluslararası toplumun devletin abluka altına alınmasına müsamaha göstermeyeceğini ifade edebilmek için kullanabileceği araçlardan biridir. Eğer siyasi anlaşmazlıklar varsa, bunlar tuhaf ve çelişkili yorumlar yerine Bosna-Hersek kurumlarında diyalog yoluyla çözülür. AB ve uluslararası toplumla mutabık kalındığı üzere, Parlamento ile yapıcı bir şekilde çalışma, Anayasa ve Dayton Barış Anlaşmasına dayalı olarak çözümlere ulaşma hâlâ daha masadadır. Basit bir ifade ile hukukun üstünlüğüne saygı gösterilmelidir” diye belirtti.
Yüksek Temsilci, yaptığı açıklamada Bosna-Hersek’teki herkesle yapıcı işbirliğine olan bağlılığını yinelemekle birlikte, başka seçeneklerin de masada olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Bosna-Hersek’in yeni kuralı hâline gelmesi gereken yolsuzlukla mücadele adına alınan güçlü sinyali de memnuniyetle karşıladı.
“Bosna-Hersek, AB için üyelik umutlarını ancak yolsuzlukla mücadeleyi güçlü şekilde yoluna dâhil ederek gerçekleştirebilir” dedi.
Uluslararası toplum, Bosna-Hersek’in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumaya kararlıdır. Bosna-Hersek kurumlarını baltalamaya yönelik herhangi bir girişim kabul edilemez.
Yüksek Temsilci, “Tüm siyasileri Bosna-Hersek vatandaşlarının çıkarları doğrultusunda makul bir şekilde hareket etmeye ve hizmet etmek için seçildikleri vatandaşların karşı karşıya oldukları acil sorunlar hususunda çalışmaya başlamak üzere göreve çağırıyorum” diye konuşmasını sonlandırdı.
Bu içerik 05.01.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 222 kez okundu.