Savcılık yeni “Magnitski” yaptırımlar listesinde yer alan şahıslar ile ilgili birimlerden bilgi istedi

ResimYeni yaptırımlar listesinde beş Bulgaristanlı yer aldı. Savcılık GDBOP, GDNP, DANS, NAP KPKONPİ, Tescil Ajansı ve diğer ilgili devlet birimlerinden “Magnitski” listesinde yer alan kişilerle ilgili var olan bilgileri isteyecek.

ABD, Maliye Bakanlığı yaptırımları çerçevesinde beş Bulgaristan vatandaşının da yer aldığı listeyi açıkladı. Listede iki eski Kozloduy Atom Elektrik Santrali “AETS” müdürü İvan Genov ve Aleksandır Nikolov, birkaç dönem GERB iktidarında Maliye Bakanı olan Vladislav Goranov, “Rusofili” partisi lideri Nikolay Malinov ve Sosyalistlerin eski Enerji Bakanı Rumen Ovçarov yer aldı.

Bulgaristan vatandaşı beş kişi ile ilgili yaptırımlar Başsavcının ABD ziyaretinden bir hafta sonra geldi. Yaptırımlarda dikkatleri çeken konu ise dört tanesinin zararlı olan Rusya etkisi ile ilgili olduğu ki İvan Geşev’in Washington’daki görüşmelerinde ana konulardan birinin bu olduğu söyleniyor. Yaptırım uygulanan Nikolay Malinov hakkında soruşturma daha kapatılmadan önce Özel Yetkili Savcılık tarafından başlatılmıştı. Aynı şekilde Özel Yetkili Savcılığın yargılanma sürecinde yer alan diğer yaptırıma uğrayan şahıs ise Rumen Ovçarov olduğunu Savcılık listeyle ilgili duyurdu.

Listenin açıklamasından bir gün sonra Savcılığın sitesini hacklemek için teşebbüs olduğunu duyurdu. Başsavcının sözcüsü Siyka İlieva, ilk bilgilere göre atağın Rusya Federasyonu’ndan geldiğini söyledi.

2021 yılının yazında ABD “Magnitski” kanununa göre üç kişi daha yaptırıma uğramıştı; onlar da Delyan Peevski, İlko Jelyazkov ve Vasil Bojkov. İki listede de şahısların dışında yaptırıma uğrayan şirketler yer almaktadır.

Bu içerik 13.02.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 40 kez okundu.