Saraybosnalılar, Türkiye’ye yardım için inanılmaz derecede reaksiyon gösteriyor ve yüzlerce gönüllü bağış topluyor

ResimTürkiye ve Suriye’ye insani yardım toplama kampanyası vatandaşlardan benzeri görülmemiş bir yanıt aldı. Tüm ihtiyaç maddelerinden büyük miktarlarda toplandı ve Pomozi (Yardımlar) Derneği hala daha yardım paketleri getiren gönüllüler ve vatandaşlarca doldu taştı.

6 Şubat Pazartesi günü Türkiye ve Suriye’yi vuran birkaç yıkıcı depremin ardından, ölü sayısı saat başı artıyor ve şu anda 22.000’i geçti. Binlerce vatandaş evsiz kalırken, temel gıdası, giyeceği, ayakkabısı ve hijyen malzemesi olmadan sokakta kaldı.

Dünyanın dört bir yanındaki çok sayıda ülke kurtarma ekipleri, enkaz kaldırma ekipmanı ve insani yardım paketleri gönderdi. Bunlar arasında Bosna-Hersek de bulunuyor. Depremden etkilenen bölgelere kurtarma ekibi göndermenin yanı sıra, insani yardım malzemesi ile dolu tırlar yakında ülkemizden ayrılacak.

Pomozi Derneği para bağışlarının yanı sıra giysi, ayakkabı, battaniye, bebek maması ve benzeri temel ihtiyaçların da toplanması için kampanya başlattı.

Dernek yaklaşık 500.000 KM (5.000.000 TL) nakdî yardım topladı ve bunun 100.000’i, depremden etkilenenlere hazır yemek dağıtmaya başlayan Suriye’deki ortak kuruluşlara ödendi.

Dernek sözcüsü Maja Arslanagić’in belirttiği gibi, tırların Suriye’ye girebileceğinin garantisi yok, bu yüzden para transferi yaparak işin bu kısmını kendileri için kolaylaştırdıklarını söyledi. Maja Arslanagić, “Depremzedeler için gerek nakdi yardımlar, gerekse giyecek ve diğer ihtiyaçlar şeklinde yapılan bu bağışlara vatandaşlarımızın tepkisi gerçekten çok büyük. Geçtiğimiz günlerde olduğu gibi bugün de çok sayıda insan buraya geldi. Herkes hem yetişkinler hem de bebekler için kıyafet, ayakkabı, battaniye, uyku tulumu, bebek maması, hijyen malzemesi getiriyor. Yeterince var sanırım ama yine de yardım etmek isteyenler 11 Şubat saat 17:00’a kadar bize aynî yardım getirebilirler. Para bağışları söz konusu olduğunda, yardım bir sonraki duyuruya kadar açık kalacak.” dedi.

Saraybosna Üniversitesi Felsefe Fakültesi öğrencisi Abdulah Bećirević, bugün yardım toplamak için çalışan gönüllülerden biri.

“Bence hepimiz kendimizi o durumda düşünmeliyiz ve nasıl davranacağımızı ve bu yardımın bizim için ne ifade ettiğini düşünmeliyiz. Burada çok şükür bugün harika bir karşılık görüyoruz ki bunu görmek çok güzel ve bu da diğer herkes için güzel bir mesaj oluyor.” dedi.

Saraybosna’daki bazı liseler, aynı zamanda dernekte emek veren gönüllülerden oluşan ekipler kurdu. Gönüllülerden biri bize şimdiye kadar harika bir iş çıkardıklarını söyledi.

Gönüllülerden biri, “Buraya okul vasıtasıyla geldim. Burada pek çok insan var, destek geliyor, pek çok şey var. Atmosfer harika, herkes birlikte çalışıyor, mümkün olduğunca birbirine yardım etmeye çalışıyorlar” dedi.

Bu yardım hareketi şimdiye kadarkilerin en büyüğü oldu. Yüzlerce gönüllü, her dakika Pomozi derneğinin hizmetindedir.

Arslanagić, “Şimdiye kadar en çok reaksiyon aldığımız kampanyanın bu olduğunu düşünüyorum. Başta gönüllüler olmak üzere bize yardım etmek isteyen bu kadar çok sayıda insan hiç olmamıştı ve onlara bu vesileyle bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.” diye belirtti.

Nakdî yardım açık kalırken, insanî aynî yardım toplama kampanyası yarın saat 17:00’da sona eriyor. Hafta sonu boyunca gönüllüler kıyafet ve diğer ihtiyaçları toplayacak ve önümüzdeki hafta başında tırlar Türkiye’ye hareket edecek.

Bu içerik 10.02.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 104 kez okundu.