Saraybosna kuşatmasının ilk sivil kurbanları anılıyor: Sadece normal bir yaşam istiyorlardı

Resim

Olga Sučić ve Suada Dilberović, Saraybosna’daki savaşın ilk sivil kurbanlarıydı. Yurttaşları adına sadece barış ve özgürlük istedikleri için canlarını verdiler. Saraybosnalı vatandaşlar ve il yönetimi heyeti onları saygıyla anarak “Gerekirse son damlasına kadar kanımı akıtırım ama Bosna’yı kurutmam” yazılı anıt plaketin yanına çiçek bıraktılar.

Saraybosna Belediye Başkanı Benjamina Karić, saldırganların şehrin ruhunu öldürmede başarısız olduklarına dikkat çekti.

Karić, “30 yıl sonra dahi Saraybosna’mızın en önemli şeyi, ruhu, enerjisi ve iyi insanları korumak olduğunu söyleyebiliriz. Modern dünyanın en uzun kuşatmalarından birinde meydana gelen tüm bu kötülükler ruhumuzu ve özümüzü sarsmayı beceremedi” dedi.

Saraybosna Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Dragan Stevanović, savaş sırasında doktordu ve yüzlerce çocuk ve gencin hayatını kurtardı.

Stevanović, “Hiçbir savaş, ne için savaşılırsa savaşılsın adil değildir. Masum vatandaşlar ve siviller her zaman öldürülür. Ve bu noktada Ukrayna’daki veya dünyanın herhangi bir yerinde şu an süren savaşları durdurma çağrısı yapıyorum.” dedi.

Daha sonra, çalıştığı hastaneye uzuvları olmayan ve ağır yaralar içerisinde gelen çocukları hatırladı. Bazı görüntülerin hala rüyalarında kendisini rahatsız ettiğini belirtti.

Stevanović, “Gençler savaş istemiyor. Dünyanın her yerinde normal bir şekilde yaşamak istiyorlar. Bu onların temel mesajıdır. Bu, Suada’nın ve Olga’nın mesajıdır. Onlar sadece normal bir yaşam istiyorlardı.” dedi.

 

Bu içerik 05.04.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 96 kez okundu.