Saraybosna’da protestolar var

Resim

“Vatandaşların Uyanışı” hareketi etrafında örgütlenen kişiler, 9 Ocak Pazar günü  saat 12:00’da Saraybosna’daki Sırbistan Büyükelçiliği önünde gerçekleştirilecek barışçıl protestolarını duyurdular. Belirttikleri üzere, Sırbistan’ın mevcut duruma liderlik etmesi nedeniyle savaşın ve şiddetin tekrar edip etmeyeceğinden endişe duyuyorlar.

Protestoyu organize eden aktivist Suda Đozić dün yaptığı açıklamada, Sırbistan devlet yetkililerinin daha geniş ölçekte Srebrenica’da işlenen soykırımı tanımasını ve ülke yetkililerinin diplomatik protokollerin dışına çıkmamasını ayrıca, 9 Ocak’ta Sırp Cumhuriyeti Entitesi’nde anayasaya aykırı bir şekilde yapılan kutlamalara katılmamasını talep ettiklerini belirtti.

Ayrıca, Sırbistan’dan Bosna-Hersek’in Sırp Cumhuriyeti Entitesi kurumlarında okul öncesi ve okul sürecinde kendi eğitim programını dayatmasına son vermesini istediler. Akabinde Sırbistan tarafından Drina Nehri’nin hidroelektrik potansiyelinin kullanılması nedeniyle Bosna-Hersek devletine ve Zvornik, Bratunac, Srebrenica ve Višegrad belediyelerine olan borçlarını ödemesini talep ettiler. Bosna-Hersek ve Sırbistan arasında Devletler Arası Sınır Anlaşması’nın imzalanmasına ve Bosna-Hersek’in onayına kadar Drina’da hidroelektrik santrallerinin iyileştirilmesi ve yenilerinin inşasının askıya alınmasını istediler.

Bosna-Hersek vatandaşlarının protestoları dünya çapında

Ayrıca, 10 Ocak Pazartesi günü saat 12:00’da Saraybosna’da Birleşmiş Milletler Yüksek Temsilcilik Ofisi’nin önünde, Bosna-Hersek genelindeki protestolar kapsamında siyasi ve güvenlik krizine ilişkin endişelerini ifade edebilmek için protesto gösterileri düzenleneceği açıklandı. Bu protestoların bir parçası olarak dünya genelinde de Bosna-Hersek vatandaşları protestolarda bulunacaklar.

Bu protestolarda, Batı Balkanlar’da barışın ve istikrarın korunması için BM, NATO ve AB’den kararlı tedbirlerin alınması, bunun yanında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarının uygulanması ve hedeflenen tüm müzakerelerin askıya alınması talep edilecek. Söylendiği üzere amaç, Bosna-Hersek’teki mevcut durumu korumak ve onlarca yıldır süre gelen ayrımcılığın ve iktidardaki etnokrasi egemenliğinin sonlandırılmasıdır.

Bu içerik 09.01.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 131 kez okundu.