Saraybosna’da Cumhurbaşkanlığı önüne dikilen Bosna Kralı Tvrtko Heykeli hakkında konuşan Banjaluka Belediye Başkanı Stanivuković, hem Kral Tvrtko hem de Ban Kulin için Banjaluka’da yeni heykel yapımı duyurusunda bulundu

Resim
Banja Luka Belediye Başkanı, Saraybosna’da Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı binası önüne konulan Kral I. Tvrtko Kotromanić’a ait heykele tepki gösterdi. Bu konuyla ilgili sosyal medya platformu Facebook’ta sert bir mesaj vererek Banjaluka’nın “Saraybosna’nın yaptığı adaletsizliği düzelteceği” duyurusunda bulundu.
“Saraybosna Belediye Başkanı ve arkadaşları Orta Çağ Sırp Hükümdarı I. Tvrtko Kotromanić’i, onun amaçlarını ve yönetim şeklini kullanarak halklarının tarihsel boşluklarını doldurmak ve günlük siyasi manevralarla puan toplamak amacıyla kabaca tarihin yeniden yazılmasını istiyorlar.” diye yazdı.
Ayrıca I. Tvrtko Kotromanić’in Hıristiyan bir hükümdar olduğunu, “Bosna, Primorja ve Batı Ülkeleri Kralı resmi unvanına sahip olduğunu ve Mileševa Manastırı’ndaki Nemanjić usullerine göre Aziz Sava’nın kutsal emanetleri üzerine taç giydirildiğinin tarihsel bir gerçeklik” olduğunu ekledi.
Stanivuković yapılan şeyin tarihi anıtlar ve heykeller ile yeniden yazma pratiğinin devamı olarak gördüğünü söyledi.
Belediye Başkanı Stanivuković, “Siyasi Saraybosna, Kral Tvrtko unvanının tam adını kasıtlı olarak heykelden atıyor ve yönettiği topluluklardan ve diğer ülkelerden bahsetmeyerek, siyasi propaganda amacıyla kasıtlı olarak halkın kafasını karıştırıyor” dedi.
Kendisi, bu yıl Banjaluka’da “Sırp halkının Orta Çağ hükümdarlarına duyduğu minnettarlığı ve hakikati savunmak amacıyla” Ban Kulin ve Kral Tvrtko anısına bir heykel inşa etme sürecini başlatacağını duyurdu.
Bu içerik 29.08.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 108 kez okundu.