Saraybosna, askeri işbirliği konulu bölgesel foruma ev sahipliği yapıyor.

Balkan ülkelerinin Genelkurmay Başkanları liderliğinde (Forum B-9), askeri işbirliğini, bölgedeki güvenlik sorunlarına ve olası tehditlere verilecek yanıtları geliştirmek amacıyla düzenlenecek konferans bugün Saraybosna’da başlayacak.

Bosna-Hersek Savunma Bakanlığı, 9 Haziran Çarşamba gününe kadar sürecek konferansın hedefleri arasında Balkan ülkeleri arasındaki askerî işbirliği modelini geliştirmek olduğunu duyurdu.

Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetlerinin ev sahipliğinde düzenlenen konferans, bölgedeki askerî işbirliğini güçlendirme amaçlı son derece önemli bir girişim olup, silahlı kuvvetler arasındaki bölgesel işbirliğini güçlendirme, bölgesel istikrar ve güvenliği ilerletme, hâlihazırda kurulmuş olan Balkanlar’daki operasyon mekanizmaları işbirliğini güçlendirme arzusunu taşımaktadır.

Açıklamada “B-9 Konferansı, yıllardır bölgede başarılı işbirliğine önemli katkı sağlayan ve daha sağlam bir güvenlik ortamı oluşturan bir girişim olmuştur.” denilmektedir.

Dolayısıyla Savunma Bakanlığı’na göre bu girişim Bosna-Hersek için büyük önem taşıyor.

“Saraybosna’daki bu konferans da dâhil olmak üzere, Balkan ülkelerinin Genelkurmay Başkanları düzeyinde düzenlenen her konferanstan doğan görevlerin yalnızca mevcut koordinasyon mekanizmalarını güçlendirmeyi değil, aynı zamanda yeni mekanizmalar kurmanın yollarını bulmayı amaçlaması özellikle önem arz etmektedir.” ibaresi duyuruda vurgulanmıştır.

Bakanlık tarafından müşterek katılım, zamanında bilgi alışverişi, eğitim kapasiteleri, karşılıklı yardım için gerekli olan birlikte çalışma düşüncesinin, bilgilendirme düzeyine ulaşmak için daha iyi bir anlayış mekanizmalarının oluşturulmasının önemli olduğu eklenmiştir.

B-9 Forumu’nun üyeleri Bosna-Hersek, Sırbistan, Karadağ, Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Kuzey Makedonya, Arnavutluk ve Türkiye’dir.

Üye temsilcilerinin yanı sıra bu yılki konferansa NATO Askeri Komitesi, AB Askeri Komitesi, Napoli’deki NATO Kuvvetleri Müşterek Komutanlığı, Avrupa’daki ABD Komutanlığı’nın üst düzey temsilcileri ve ayrıca Avrupa Birliği’nin gözlemci statüsündeki ülkeleri yani Hırvat ve Sloven Silahlı Kuvvetlerinin yüksek temsilcileri konuk olarak katılacaklardır.

 

Kaynak: Bosna-Hersek Radyo ve Televizyonu

https://bhrt.ba/sarajevo-domacin-regionalnog-foruma-o-vojnoj-saradnji/

Erişim tarihi: 07.06.2021

Bu içerik 07.06.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 92 kez okundu.