Salkiç, Dodik’e cevap verdi: Bosna-Hersek entitesi olan Sırp Cumhuriyeti devlet değildir ve olmayacaktır

Resim

Sırp Cumhuriyeti Entitesi Başkan Yardımcısı Ramiz Salkiç bugün, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı üyesi Milorad Dodik’in Sırpların, Sırbistan ve Sırp Cumhuriyeti olarak iki devletlerinin olduğu ve Sırpların her zaman için diğer halklara özgürlük getirdiği yönündeki açıklamalarına tepki gösterdi. Sırp halkı özgürlüğün temsilcisi değildir ve son 150 yıldır kendilerine karşı ağır suçlar işlendiğini ve akabinde Sırp Cumhuriyeti Entitesi’nin devlet olmadığını, ikinci Sırp devleti ise hiç olmadığını söyledi.
Salkiç, ne kadar yalan söylerse söylesinler, yüzlerce kez bunu tekrarlasalar da söylediklerinin doğruya işaret ettiği ve buna inanıldığı anlamına gelmemektedir.
“Bosna-Hersek entitesi olan Sırp Cumhuriyeti ne devlettir ne de ikinci Sırp devletidir. Bu, Dayton Barış Anlaşması temelinde oluşan ve Bosna-Hersek devleti içerisinde bulunan bir entitedir. Diğer her iddia gerçeği yansıtmıyor ve bu durum entitenin dayandığı Dayton Barış Anlaşması’nı yok etmenin eşiğinde” dedi.
Boşnakların yaşadıkları tecrübeler Sırpların özgürlükçü bir halk olmadığı ve diğer milletlere özgürlük getirmediğini gösteriyor.
Salkiç, “Sırp milleti mensuplarının son 150 yıldır milletimize karşı ağır suçlar işlediği tecrübe ile sabittir. En son yaşanan deneyim, Sırp Cumhuriyeti Entitesi’nin Sırp halkı ile beraber askeri ve siyasi liderlerinin soykırım, ortak suç teşebbüsü ve diğer ciddi savaş suçlarından hüküm giydiklerini göstermektedir” dedi.
Sırbistan’ın şu anda Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırımı önlemediği ve failleri cezalandırmadığı için yargılanan tek ülke olduğu hatırlatıldı.
Bugün, Bosnalı Sırplar ve Sırbistan’daki Sırplar arınmaya ve geçmişle yüzleşmeye hazır değiller ama ne yazık ki hala daha savaş suçlularının yüceltilmesi yapılıyor.
“Bu tür davranışlar barışa, güvenin gelişmesine ve Bosna-Hersek’in yanında bölgede güvenli bir ortamın yaratılmasına katkıda bulunmaz” dedi.

Kaynak: https://ba.n1info.com/vijesti/salkic-porucio-dodiku-bh-entitet-rs-nije-niti-ce-biti-drzava/ (Erişim tarihi, 16.02.2022)

Bu içerik 15.02.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 75 kez okundu.