Sakellaropoulou Sırbistan’dan: Yunanistan’ın stratejik hedefi Batı Balkanların Avrupa ile bütünleşmesidir

ResimYunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou Belgrad’da yayımlanan Politika gazetesine verdiği röportajda, Sırbistan’ın Avrupa Birliği için kilit bir ortak olduğunu ve Batı Balkanların Avrupa ile bütünleşmesinin Yunanistan’ın dış politikasının stratejik bir hedefi olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou, Sırp mevkidaşı Aleksandar Vučić’in davetlisi olarak Sırbistan’a 27 Mart’ta başlayan üç günlük resmi bir ziyaret gerçekleştiriyor.

Sakellaropoulou “Batı Balkan bölgesinin Avrupa Birliği’ne entegrasyonu hem Avrupa Birliği üye devletleri hem de Batı Balkan ortakları için stratejik nitelikte karşılıklı yarar sağlayan bir yatırımdır. Bu, Yunanistan’ın sürekli desteklediği ve teşvik ettiği bir pozisyondur” dedi ve Avrupa Birliği’nin Batı Balkanlar olmadan tamamlanmış sayılmayacağını vurguladı. Ayrıca, Ukrayna’daki savaşın Avrupa Birliği ile Batı Balkanlar arasındaki ilişkinin stratejik önemini arttırdığını da belirtti.

Cumhurbaşkanı “Sırp halkının, Avrupa ailesinde birlikte şekillendirmemiz gereken ortak bir geleceği paylaştığımızı anlamasının çok önemli olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle Sırbistan’ı hukukun üstünlüğü, demokratik kurumların işleyişi ve kamu yönetimi gibi temel alanlarda reformları sürdürmeye ve Ortak Dış ve Güvenlik Politikasına uyum sağlamaya çağırıyoruz” dedi.

Ayrıca Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin neden olduğu enerji krizine ve Yunanistan’ın Güney Doğu Avrupa’nın enerji güvenliği açısından oynadığı kilit role de değinen Cumhurbaşkanı, enerji sektöründe ve gaz tedarik zincirinde yaşanan mevcut kriz göz önüne alındığında Yunanistan’ın gaz kaynaklarını ve güzergâhlarını çeşitlendirmeye yönelik projeleri teşvik ederek Güneydoğu Avrupa ülkelerinin enerji güvenliğinin arttırılmasına büyük katkı sağlayan güvenilir bir enerji merkezi haline geldiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Sakellaropoulou’nun programı 28 Mart Salı günü yapacağı resmi görüşmelerin ardından Çarşamba günü Rigas Feraios'un heykeline çelenk konulması ve Yunan ihtilalcinin öldürüldüğü ve bugün Yunan ve Balkan halklarının Osmanlı egemenliğinden kurtuluşuna adanmış anıtsal bir sergi alanı olarak hizmet veren Neboisa Kulesi'nin gezilmesiyle sona erecek.

Bu içerik 27.03.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 59 kez okundu.