Sakellaropoulou’nun Ukrayna ziyareti: “Kayıtsız şartsız yanınızdayız”

ResimYunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile bir araya geldiği Kiev ziyaretini güvenlik nedeniyle gizlilik içinde gerçekleştirdi. Yunan heyeti Atina'dan uçakla Varşova'ya geldi ve ardından bir gece trenine bindi. Sabah Bayan Sakellaropoulou, şiddetli Rus saldırılarının hedefi olan üç şehirde Irpin, Buça ve Borodyanka’da bulundu. Cumhurbaşkanı bombalanan yüksek katlı binaların arasında yürüdü. Buça’da toplu mezarların bulunduğu Agios Andreas Kilisesinin çevresini gezdi ve savaşın sivil kurbanlarının fotoğraf sergisini gördü.

İki heyet arasındaki görüşmeler Kiev’de gerçekleşti. Ardından düzenlenen basın toplantısında Başkan Zelenski, Bayan Sakellaropoulou ile yapılan görüşmelerin “çok önemli” olduğu belirtti. Son zamanlarda Ukrayna’ya teslim edilen “ilk zırhlı takım BMP-1” için Yunanistan’a teşekkür etti ve “Rus saldırısını mümkün olan en kısa sürede bitirmek için Yunan tarafı ile birlikte çalışıyoruz” dedi. Yunan toplumunun köylerinin çoğunun Rus teröristler tarafından yok edildiğini sözlerine ekledi.

Bayan Sakellaropoulou kendi açıklamasında, Kiev’de bulunmasının, Yunanistan’ın Ukrayna halkına verdiği bölünmez desteği gösterdiğini belirtti. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının liberal demokrasiye ve Avrupa değerlerine doğrudan bir meydan okuma olduğunu da sözlerine ekledi. Cumhurbaşkanı “kayıtsız şartsız sizin yanınızdayız” dedi ve “askeri güç kullanımı ve tek taraflı ayrılma eylemleri ile uluslararası kabul görmüş sınırların değişimleri kabul edilemez. Rusya'nın dayatmaya çalıştığı Ukrayna bölgelerinin yasadışı ilhakını asla tanımayacağız” dedi. Devamında, Bayan Sakellaropoulou, Yunanistan’ın, savaş suçlarından sorumlu olanların hesap vermelerinden yana olduğunu söyledi. Ayrıca, Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne girmek için Yunanistan’ın verdiği desteğin yanı sıra Dedeağaç limanının “Ukrayna’ya yardım etmek isteyen Müttefikler için kavşak olarak” kullanılabilir olduğundan bahsetti.

Bu içerik 04.11.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 50 kez okundu.