Sakellaropoulou: Cumhurbaşkanı’nın 2. Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi’ndeki müdahalesi

Resim
Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou, Moldova’nın Kişinev kentinde düzenlenen 2. Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi’nde “Enerji için hareket planları” konulu yuvarlak masa toplantısına katıldı.
Cumhurbaşkanı, Avrupa Birliği’nin tamamında, ama özellikle Güneydoğu Avrupa’da savaşın, enerji haritasını büyük ölçüde yeniden şekillendirdiğini vurguladı ve yenilenebilir enerjinin yaygınlaşmasını hızlandırmanın, enerji güvenliğini arttırmak, tüketiciler için fiyatları düşürmek ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek için atılabilecek en önemli adım olduğunu da savundu.
Sakellaropoulou, “2022 yılında Avrupa ailesi dayanıklılığını göstermiştir. Tedarik kaynaklarımızı çeşitlendirerek, enerji tüketimimizi azaltarak ve enerji dönüşümünü hızlandırarak Rusya’nın enerji silahını savuşturduk. En önemlisi de Ukrayna’ya ve Moldova gibi komşularına verdiğimiz destekte tereddüt etmedik. Moskova’nın bizi bölme girişimi başarısız oldu” dedi.
Konuşmasının devamında Cumhurbaşkanı, “enerji krizi henüz sona ermiş değil. Gaz ve elektrik fiyatları hala yüksek ve bu durum hane halkları ve işletmeler üzerinde baskı yaratıyor. Ancak krizin en kötüsünün geçmişte kaldığını ve yeni bir rota çizebileceğimizi umuyorum. Bu kriz bize birbirimize derinden bağlı olduğumuzu hatırlattı. Tehditlerle birlikte yüzleştiğimizde daha güçlü oluruz. Bağlanabilirlik hayati önem taşımaktadır. Mevcut bağları güçlendirmek ve yenilerini oluşturmak en önemli önceliğimiz olmalıdır” dedi.
Sakellaropoulou, “Rus petrol ve gazına olan bağımlılığı azaltma ve nihayetinde ortadan kaldırma çabaları sayesinde Yunanistan güvenilir bir enerji merkezi haline gelmektedir. Doğal gaz kaynaklarını ve güzergâhlarını çeşitlendirmeye yönelik projeleri teşvik ederek, tüm bölgenin enerji güvenliğini en üst düzeye çıkarmayı ve bu konudaki AB politikasının uygulanmasına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Bu hedefe yönelik aralıksız ve sürekli destek sayesinde, mevcut tüm zorlukların üstesinden gelmeyi ve özellikle de artan enerji fiyatlarından muzdarip olmaya devam eden en kırılgan durumdaki vatandaşların refahını garanti altına almayı umuyoruz” dedi ve konuşmasını tamamladı.

Bu içerik 02.06.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 26 kez okundu.