“Sahte diploma iddiaları ile gözaltına alınan Bosna Hersek İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatı Müdürü Osman Mehmedagić adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.”

Resim
Bosna Hersek İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatı (OSA BiH) müdürü Osman Mehmedagić’in, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığına yönelik bilgiler doğrulandı. Karar, Bosna Hersek Savcılığı ve savunma avukatlarının yargıç Tatjana Kosović'in huzurunda bir araya gelerek Mehmedagić’in bir aylık tutukluluğuna veya serbest bırakılmasına yönelik argümanlarını ortaya koyduğu duruşmanın ardından Bosna Hersek Mahkemesi tarafından verildi.
Kararda yer alan yasaklama tedbirleri arasında, birkaç gün önce serbest bırakılan Bosna Hersek'teki Amerikan Üniversitesi'nin kurucusu ve sahibi Denis Prcić ve diğer şüphelilerle Mehmedagić’in herhangi bir temas kurmasının yasaklanması da yer alıyor. Bilindiği üzere Prcić, Mehmedagić'in diplomasını yasadışı yollardan temin etmesine yardımcı olmakla suçlanıyor.
Bununla birlikte şüpheli Osman Mehmedagić, bulunduğu konumdaki görevini düzenli bir şekilde yerine getirebilmek için istisnai olarak Bosna Hersek Savcılığı tarafından belirlenen tanıklarla ve diğer kişilerle 50 metreden uzakta olma şartı aranmaksızın iletişim kurabilecek. Ancak kendi davası ile ilgili olan kişilerle iletişim kurması kesinlikle yasaklanmıştır.
Savcı Oleg Čavka duruşmada gerçekleştirmiş olduğu sunumunda, devlet istihbarat teşkilatının bir numaralı kişisinin üniversite diploması alma ve Saraybosna’da gayrimenkul edinme şekli ile ilgili ortaya çıkan soruna vurgu yaptı. Öte yandan Mehmedagić’in avukatlığını üstlenen Nermin Mulalić ve Senka Nožica, savcılığın iddialarını reddederek müvekkillerine karşı isnat edilen fiillere yönelik şüphelerin herhangi bir temele dayanmadığını iddia ettiler. Mehmedagiç’in tutuklanması, Boşnak toplum tarafından ülkedeki Boşnaklara karşı yapılan siyasi bir komplo olarak değerlendirilmişti.

 

Bu içerik 18.07.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 86 kez okundu.