S-300’ler Ukrayna’ya gönderilebilir

Resim
Amerika BirleÅŸik Devletleri’nden bir dizi karadan havaya Patriot füzesi alma ihtimali, Yunanistan’ın Ukrayna’ya ÅŸu anda Girit Adası’nda bulunan Sovyet yapımı S-300 karadan havaya füzeleri gönderme konusunu yeniden düÅŸünmesine olanak tanıyor.
Yunanistan’ın, Ukrayna ve ABD’nin taleplerine itirazları kısmen siyasi bir hesaba dayanıyordu. Amerikalıların karşılığında Patriot bataryası teslim etme konusundaki isteksizliÄŸi hesabın en önemli bileÅŸeniydi. Ancak son zamanlarda bu takasla ilgili çok sayıda konuÅŸma yapıldı ve geçtiÄŸimiz günlerde Yunanistan BaÅŸbakanı Kyriakos Mitsotakis’in Ukrayna Devlet BaÅŸkanı Volodymyr Zelensky ile buluÅŸtuÄŸu yerden birkaç yüz metre uzaktaki Odesa’da bir Rus füzesinin patlaması, Yunanistan’ın Rusya’nın uyarılarına kulak verme eÄŸilimini azalttı.
Ancak bazı Yunan yetkililer, Zelensky’nin Ä°stanbul’a yaptığı ziyaretin ardından Ukrayna’ya S-300 teklif etme konusunda hâlâ ÅŸüpheliler ve Ukrayna’nın Türkiye’ye, Rusya ile savaşın ilk aÅŸamalarında da üstlendiÄŸi bir rol olan Ukrayna’da arabuluculuk rolü teklif etmesinin “sorunlu” olduÄŸu gerekçesiyle itiraz ediyorlar.
Her halükârda S-300’lerin gönderilmesine yönelik pencere hızla kapanıyor; çünkü sistem neredeyse eskimiÅŸ durumda. Patriot sisteminin edinilmesi, Yunanistan’ın sözde müttefiki Türkiye’den denizin hemen ötesinde kısa bir mesafede bulunan doÄŸu Ege adalarındaki savunmasını yükseltmesine yardımcı olacak. Mevcut hava savunma sistemleri çok eski ve menzilleri çok sınırlı ve özellikle insansız hava araçlarına karşı savunmasız.

Bu içerik 11.03.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 15 kez okundu.