Rusya’nın ‘tehdit’ mektubu karşısında Arnavutluk’tan Ukrayna’ya tam destek

Resim
Rusya’nın birçok Avrupa ülkesinden Ukrayna’ya ve Moskova’nın güvenlikle ilgili taleplerine karşı olan tutumlarını ivedilikle açıklamalarını talep ettiği mektup resmi olarak Arnavutluk’a da ulaştı.
Rus Dışişleri Bakanlığı web sitesinden kamuoyuyla da paylaşılan mektup, Rusya ile ilgili güvenlik meselelerindeki bireysel pozisyonlarını deklare etmeleri talebiyle tüm NATO üyesi devletlere ve bazı diğer Avrupa ülkelerine hitaben kaleme alındı. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un imzasını taşıyan mektupta daha önce Avrupa’daki güvenlik mimarisiyle ilgili NATO ve ABD’ye yapılan önerilere işaret edilirken, Rusya’nın batı sınırları boyunca artan askeri-politik gerilimler karşısında duyduğu ciddi endişeleri dile getiriyor.
Başbakan Edi Rama’dan mektupla ilgili resmi bir açıklama henüz gelmemesine rağmen, Arnavutluk’un tutumunun ABD, Avrupa Birliği ve 2009’da üye olduğu NATO’nun tutumlarıyla aynı doğrultuda olduğu görünüyor.
Cuma günü Ukrayna’nın Arnavutluk Büyükelçisi Volodymyr Shkurov ile yaptığı görüşmeden sonra basın açıklaması yapan Cumhurbaşkanı Ilir Meta Arnavutluk’un Ukrayna’ya tam desteğini yineledi. Görüşmede büyükelçi ile Rusya’nın dost Ukrayna’ya – uluslararası hukuku açıkça ihlal eden - muhtemel saldırı tehdidi ile ilgili duydukları ortak endişeyi tartıştıklarını belirten Meta, bir NATO üyesi ve BM Güvenlik Konseyi’nin daimi olmayan üyesi olarak Arnavutluk’un, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü koruması noktasında Ukrayna’nın yanında olduğunu doğruladığını dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Meta’nın yanı sıra, Arnavutluk parlamentosunun Perşembe günkü oturumuna da konu olan ‘tehdit’ mektubuna partilerden de tek sesli yanıt geldi. Eski Başbakan Sali Berisha mektubu tüm Arnavutlar için bir tehdit olarak nitelerken, Sırbistan ile dostane ilişkileri sebebiyle hükümeti Rusya’ya karşı çok yumuşak davranmakla suçladı. Berisha daha önce de hükümete Ukrayna’ya yardım etmek için daha fazlasını yapması doğrultusunda çağrıda bulunmuştu.

Kaynak: https://www.tiranatimes.com/?p=151965 (Erişim tarihi, 08.02.2022)

Bu içerik 04.02.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 68 kez okundu.