Rusya ile ilişkiler en düşük seviyede – Atina’nın kaçınmak istediği kırılma

Resim

Yunan-Rus ilişkileri modern tarihin en kötü dönemlerinden birini yaşıyor. Ukrayna’daki savaş, Atina ve Moskova arasında bir gerilime yol açtı ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra neredeyse her gün iki ülke arasında sözlü laf düelloları oluyor.
Rusya, Yunanistan’ın Rus işgalini kınamasından duyduğu memnuniyetsizliği gizlememekle kalmadı, ayrıca Rus Dışişleri Bakanlığı temsilcisi yaptığı açıklamada “Rus karşıtı” duruş sergileyen Yunan hükümetini hedef alarak karşı saldırıya geçti.
Yunan askeri kaynaklarına göre, son dönemde Rusya’nın bu tutumu, Yunanistan’ın Rusya-Ukrayna savaşına silah göndermesini beklemeyen Kremlin’in gafil avlanmasından kaynaklanıyor. Ayrıca, Rusya Dışişleri Bakanlığı basın sözcüsü Maria Zaharova, enerji ve gaz tedarikinden yaptırımlara ve Rus sanatçıları veya Rus sanat eserlerini sunan sanatçılarla işbirliklerinin durdurulmasına ilişkin Avrupa direktifinin uygulanması nedeniyle kültür alanındaki her türlü işbirliğinin askıya alınmasına kadar tüm Yunan-Rus ilişkilerini masaya yatırdı. Zaharova, Rusya'nın "kolektif Batı planları" izleyen Yunanistan'dan rahatsız olduğu ve Yunanistan ile Rusya halklarını birbirine bağlayan ebedi bağların bir sınavına atıfta bulunduğu bir açıklamada da bulundu.
Rus tarafının mevcut sert saldırılarına Yunanistan Dışişleri Bakanlığı temsilcisi yangına körükle gitmekten kaçınarak “Rus Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Maria Zaharova’nın açıklamaları, ayrıca Atina’daki Rus Büyükelçiliğinin paylaşımları maalesef kabul edilemez. Yunanistan ve Rusya halklarını birleştiren tarihi bağlarla olduğu kadar diplomatik uygulamalar da uyumlu değiller. Yunanistan bu tarihi ilişkileri korumayı istemektedir” açıklamasında bulundu.
Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Miltiadis Varvitsiotis ise “kırılma istemiyoruz, Rusya ile ciddi bir ilişkimiz olsun istiyoruz, yeter ki müzakere masasına dönsün” şeklinde açıklama yaptı. Ayrıca Rusya'nın Ukrayna'yı işgal ettiğini ve her gün yüzlerce ölüme neden olduğunu kaydeden Vatandaşı Koruma Bakanı Takis Theodorikakos, Rusya'nın Yunanistan'ın tutumuna yönelik eleştirisine nasıl tepki vereceği sorulduğunda Yunanistan'ın AB ve NATO üyesi olduğuna dikkat çekti ve "Rus işgalini kınadık ve Ukrayna’yı sebepsiz saldırıya uğradığı için destekledik" dedi.

Kaynak: https://www.tanea.gr/2022/03/06/politics/sto-nadir-oi-sxeseis-me-ti-rosia-i-riksi-pou-thelei-na-apofygei-i-athina/ (Erişim tarihi, 07.03.2022)

 

Bu içerik 06.03.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 69 kez okundu.