Rusya Büyükelçiliği’nden Bosna-Hersek Yüksek Temsilcisi Shcmidt’in kararına tepki

Resim

Bosna-Hersek’te, Rusya Büyükelçiliği’nin görüşüne göre, Bosna-Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt’in Seçim Yasası’nda teknik değişiklikler yapma kararını dış baskı altında alındığı açıktır.
Srna Gazetesinin bu kararın uygulanmasına ilişkin görüş bildirme talebine Rus Büyükelçiliği’nin verdiği yanıtta: “Şimdiden nihai çöküş koşullarında ve zaten yeterince tehlikeye atılmış bir itibar içerisinde Sayın Schmidt’in “iyi niyetinin” Bosna-Hersek’i nereye götüreceği tahmin edilebilir” denildi.
Rus Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamanın devamında, “Her zaman için olağanüstü güçlerin kullanımının zararlı ve verimsiz olduğunu varsaydık. Bu durum mevzuattaki değişiklikler söz konusu olduğunda daha da ciddi bir şekilde hissediliyor. Ayrıca hiçbir yüksek temsilcinin Bonn yetkileri ile bu tür değişiklikleri dayatma hakkı yoktur.” denildi.
Yanıtta, Rusya Federasyonu Büyükelçiliği’nin, Shmidt’i meşru bir Yüksek Temsilci olarak görmediğini, mantıksal ve siyasi açıdan faaliyetlerinin onun için meşru olmadığını defalarca vurguladıklarını kaydetti.
“Rus diplomatik misyonunun ilkeli tutumu, Bosna-Hersek’teki herhangi bir değişikliğin, radikal retorik olmadan ve herhangi bir dış etki olmaksızın, ülkedeki taraflar arasında karşılıklı saygıya dayalı sabırlı bir diyalog sonucunda olması gerekiyor.”
Rusya Büyükelçiliği, politikacılar bir anlaşmaya varamazlarsa, o zaman gerekli kararların yokluğunda yaşamak ve bunun doğuracağı tüm sonuçlara katlanmak da onların bileceği bir iş olduğu vurgulandı.
Rusya Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, “Aslında, bu durum Batı’nın egemenliğini koruma girişimi altında devletlerin gerçek egemenliği ile ilgilidir. Bize göre, Bosna-Hersek için gerçekten egemen bir seçim, konsolide bir anlaşma için Yüksek Temsilciler Ofisi’nin kapatılması talebi etkili olabilir. Böyle bir yaklaşımın, ülkenin işleyişine ilişkin tüm güncel meseleler üzerinde anlaşmaya varmanın temel noktası haline gelmesi mümkündür.” denildi.

Bu içerik 28.07.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 54 kez okundu.