Rusya, diplomatlarının sınır dışı edilmesi kararına nota ile ültimatom verdi

Rusya Bakanlar Kurulu tarafından alınan karar ile 70 Rus diplomatın sınır dışı edilmesine ültimatom veren Rusya Federasyonu Büyükelçisi Eleonora Mitrofanova, Moskova’nın bu skandal üzerine diplomatik ilişkileri koparmayı düşündüğünü ifade etti. Mitrofanova bu süreçte Moskova ile irtibatta olduğunu, çok ciddi kararlar alacaklarını, bu olayın karşılıksız kalamayacağını hatta diplomatik ilişkilerin kopabileceğini söyledi.

Bu açıklamalar üzerine Kiril Petkov Rusya’yı nota ile verilen ültimatomu geri çekmeye davet etti. Uzun yıllar iki ülke arasında var olan ilişkilerin ileriye yönelik olarak gelişmeye devam edeceğini açıkladı. Aynı zamanda Bulgaristan’ın Rusya’da 12 diplomatının bulunduğunu buna karşılık sınır dışı edilenlerden sonra Rusya’nın Bulgaristan’da halen 43 diplomatının kaldığını ifade eden Petkov bu kararın istihbarat birimleri, Dışişleri Bakanlığı ve iç güvenlik kurulu tarafından verilen raporlar doğrultusunda alındığını da ifade etti.

70 Rus diplomatın sınır dışı edilmesi yeni siyasi bir krize de kapı araladı. Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) bu gelişme üzerine yeni koalisyon görüşmelerini durdurduklarını ifade etti.

Rusya Büyükelçiliğinden 70 diplomat ve görevli Moskova’ya hareket etti

Sofya’da bulunan Rusya Büyükelçiliğinden 70 diplomat ve görevlinin sınır dışı edilmesiyle ilgili Bulgaristan makamlarınca alınan karar yerine getirildi. Pazar günü öğleden sonra iki özel Rus uçağı ile 70 diplomat, görevli ve aileleri Moskova’ya hareket etti.

Son yıllarda yaşanan bir dizi casusluk skandalı sonucu Bulgaristan tarihinde en kapsamlı sınır dışı edilme olayı yaşandı. Gerekçe ise diplomatik misyonlarıyla uyum içerisinde olmayan faaliyetlerde bulunmaları oldu.

 

Bu içerik 01.07.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 57 kez okundu.