Rumen Radev ikinci kez Bulgaristan Cumhurbaşkanı seçildi

Bulgaristan’da yapılan seçimlerin ikinci turunu kazanan Rumen Radev, önümüzdeki 5 yılda Bulgaristan Cumhurbaşkanı olarak görevine devam edecek. Georgi Pırvanov'tan sonra (2002-2012) Bulgaristan vatandaşlarının güvenini iki dönem üst üste kazanan ikinci devlet başkanı olan Radev 58 yaşında. Rumen Radev, 1987 yılında Bulgaristan'ın kuzeyinde yer alan Dolna Mitropoliya şehrindeki "Georgi Benkovski" Hava Harp Okulunu bitirdi. Daha sonraki kariyerini "Georgi Stoykov Rakovski" Harp Akademisinde ve birkaç Amerikan eğitim kuruluşunda geliştirdi. Rumen Radev askeri pilot olarak tümgeneral rütbesine kadar terfi etti. Birkaç yıl süre ile Bulgaristan Hava Kuvvetlerini yönetti. 2016 yılının yazında kendi isteği ile askerlik görevinden ayrıldı ve kısa süre sonra Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) tarafından Cumhurbaşkanlığına aday gösterildi.
22 Ocak 2017 tarihinde yeni devlet başkanı olarak göreve başladıktan hemen sonra ilk siyasi kriz ile yüzleşti. İkinci Boyko Borisov hükümeti, GERB'in Cumhurbaşkanı adayı Tsetska Tsaçeva'nın seçimleri kaybetmesinin ardından istifa etti.
2019'da Radev, İvan Geşev'in başsavcılık görevine atanması teklifini Yüksek Yargı Kuruluna iade ederken alternatif adayın olmadığı ve seçimin önceden belirlenmiş gözüktüğü gerekçesini öne sürdü.
2020 yılında başlayan hükümet karşıtı protestolarına destek veren Radev, havaya yumruk kaldırarak slogan haline gelen "Mafya dışarı!" ifadesini kullandı.
Rumen Radev, ilk görev süresinin sonunda da aynen başında olduğu gibi geçici hükümet tayin etti. Cumhurbaşkanlığı güvenlik ve savunma sekreteri Stefan Yanev'in başını çektiği iki geçici hükümet, altı aydır bir dizi krizi yönetiyor. Belirlenen amaçlar yine önceki yönetimin usulsüz uygulamalarının aydınlatılması ve ülkedeki yolsuzlukların çökertilmesi olarak öne çıkıyor.
Kaynakhttps://bnr.bg/tr/post/101561122  (Erişim tarihi, 24. 11. 2021) 
Bu içerik 22.11.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 90 kez okundu.