Ropke: Sırbistan'daki yetkilileri kapsayıcı bir diyalog sağlamaya çağırıyoruz

Resim
Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi (EESC) Başkanı Oliver Ropke, Sırbistan'daki yetkililere muhalefet ve sivil toplum örgütleriyle kapsayıcı bir diyalog sağlama çağrısında bulundu.
Ropke, Avrupa Batı Balkanlar portalına verdiği röportajda "Geçen hafta, Brüksel'deki açılış töreninde, Sırbistan dahil tüm ülkelerden genişlemeye aday üyelerin katılımıyla gerçekleştirilen genel kurul toplantımızda nihayet AB'ye aday ülkelerle ilgili bir projeyi başlattığımız için büyük gurur duyuyorum. Girişim diğer AB kurumlarının yanı sıra aday ülkeler tarafından da önemli ölçüde memnuniyetle karşılandı. Bunun Avrupa Birliği'nin kademeli entegrasyonu ve genişlemesi açısından önemli bir adım olduğuna inanıyorum. Ama aynı zamanda bu, aday ülkelerdeki sivil toplum temsilcilerinin AB işlerine dahil edilmesi ve seslerini duyurabilmesi yönünde de bir adımdır. Sırbistan'a yaptığımız ziyaretin ana hedeflerinden birisi de budur." dedi.
EESC bünyesindeki komitede Sırbistan'dan beş sivil toplum örgütünün temsilcileri yer alabilecek. Bunun Brüksel'deki bağımsız sivil toplum örgütlerine daha güçlü bir ses kazandıracağını düşünen Ropke, "Sivil toplum kuruluşlarınız artık ilk kez resmi bir AB kurumunda konuşabilecek." dedi.
Sırbistan'daki sivil toplum örgütleri hakkında konuşan Ropke, bunların "sivil alanın daralmasıyla ilgili zorluklarla" karşı karşıya olduklarını söyledi. "Maalesef bu, AB de dahil olmak üzere giderek daha fazla ülkede gözlemleyebildiğimiz bir eğilim. Sırbistan ziyaretim sırasında bir grup cesur sivil toplum kuruluşuyla tanışma, girişimimize ilişkin beklentilerini dinleme, Avrupa ve Sırbistan'da sivil toplumun durumunu dinleme fırsatı buldum. Zor zamanlardaki cesaretlerine ve bağlılıklarına hayranım. Onların sesinin AB düzeyinde de yankı bulmasını sağlayacağıma söz verdim. Ve bu sözümü tutacağım" açıklamasında bulundu.
Sivil toplum kuruluşlarının ve sosyal ortakların güçlendirilmesinin önemli olduğuna dikkat çeken Ropke, "Sivil toplum örgütlerini korumalıyız ve gelecekte de garanti altına alınmasını sağlamalıyız. Daha spesifik olarak Sırbistan konusunda, komitemizin her zaman hükümet ile sivil toplum, sosyal ortaklar ve siyasi örgütler arasında açık ve anlamlı bir diyalog kurulması yönünde çağrıda bulunacağını düşünüyorum. Diyalog komitemizin DNA'sıdır ve bizim açımızdan çok önemlidir. Bu nedenle Sırbistan'daki sivil toplumun kaygılarını iletmek amacıyla Sırbistan Hükümeti temsilcileriyle de görüştüm" dedi.
 
Bu içerik 20.02.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 40 kez okundu.