Romanya, Arnavutluk'un Avrupa entegrasyonu sürecine destek veriyor

Arnavutluk Meclis Başkanı Lindita Nikolla, geçtiğimiz Perşembe günü, Komisyon Başkanı Senatör Titus Korlatean başkanlığındaki Romanya Senatosu Dış İlişkiler Komitesi heyetini kabul etti.

Lindita Nikolla, Arnavutluk ile Romanya arasındaki çok iyi işbirliğine ve geleneksel ilişkilere övgüde bulundu.

Resim
Meclis Başkanı Nikolla, “Ekonomik ve ticari işbirliği, siyasi işbirliğini takip etmelidir. Parlamenter işbirliğinin genişletilmesi, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin yoğunlaştırılmasına hizmet edecektir. Sembolik bir gün olan, Avrupa Günü'nde ve dünya düzeninin ve de Avrupa güvenlik mimarisinin, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısıyla tehdit edildiği bir zamanda buluşuyoruz. Arnavutluk, Avrupa entegrasyon sürecine verdiği sağlam destek için Romanya'ya minnettardır. "Rusya'nın, Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı, Batı Balkanlar'daki Avrupa entegrasyonunun hızını artırma çağrısıdır."
Lindita Nikolla, Romanya'nın bölgesel girişimlerde, Kosova'nın rolünü artırma konusundaki tutumlarından bazılarına övgüde bulundu ve Romanya'nın Kosova'nın bağımsızlığını tanıma zamanının geldiğini söyledi.

Dışişleri Komisyonu Başkanı Senatör Titus Korlatean, iki ülke arasındaki işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ekonomik işbirliğinin siyasi işbirliği düzeyine çıkması için çalışılması gerektiğinin altını çizdi. Parlamenter işbirliğinin güçlendirilmesi de bu amaca hizmet edecektir. Romanya, Arnavutluk gibi, Rusya'nın Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine yönelik saldırganlığını şiddetle kınıyor.

Kosova ile ilgili olarak, Senatör Korlatean, Romanya Kosova'nın bağımsızlığını tanımamasına rağmen, Kosova'nın Batı Balkanlar'daki bölgesel girişimlere ve entegrasyon süreçlerine katılımı konusunda yapıcı bir tutum uyguladığının altını çizdi.

 

Bu içerik 09.05.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 72 kez okundu.