Roman liderler, polis tarafından vurulan genç öldükten sonra sükûnet çağrısı yapıyor

ResimYunanistan’da geçen hafta 16 yaşındaki bir Roman çocuk polis tarafından başından vuruldu. Roman toplumu liderleri sükûnet çağrısında bulunurken, binlerce protestocu Salı gecesi Yunanistan'ın Selanik ve Atina kentlerinde yürüdü.

5 Aralık'ta yaşanan olayın ardından, toplum liderlerinin protestoların barışçıl kalması yönündeki telkinlerine rağmen, iki şehirde ve Yunanistan'ın diğer bölgelerinde günlerce süren şiddetli protestolar yaşandı.

"Buradaki herkes ağlıyor. Salı sabahı hastanenin ölümü açıklamasının ardından, Roman cemaatinin sekreteri Antonis Tasios, bir çocuğun bu şekilde ayrılması haksızlık” dedi. "Büyük bir acı hissediyoruz."

Gencin yaşadığı ve öldüğü Selanik'te yaklaşık 2500 kişi protestolara katıldı. Öğrenci ve anarşist grupların gencin ölümünün ardından protesto çağrısı yapması üzerine Atina'da da bir protesto yürüyüşü yapıldı. Yunan medyası, protestocuların ülkenin çeşitli yerlerinde mitingler sırasında lastikleri ateşe verdiğini ve yolları kapattığını açıkladı.

Yetkililer ölen gencin kimliğini açıklamadı; ancak akrabaları onun evli ve küçük bir çocuk sahibi olan Kostas Frangoulis olduğunu belirledi. Frangoulis, vurulduktan sonra acil ameliyata alındı fakat Salı sabahı yoğun bakımda hayatını kaybetti. Cenazesi Perşembe günü yapılacak.

Selanik polisi, Salı günü öğleden sonra üniversite kampüsünden çıkan yaklaşık 50 kişinin yakınlarda konuşlanmış bir çevik kuvvet polis birimine çok sayıda molotof kokteyli attığını açıkladı.

Roman topluluğu, vurulmayı ırkçı saiklere sahip olmakla kınadı. Son yıllarda, yasayı ihlal ettikleri için tutuklanmaktan kaçmaya çalıştıkları iddiasıyla polis tarafından çok sayıda Roman erkek yaralandı. Yunanistan'daki Roman topluluğu üyeleri uzun süredir ayrımcılığa maruz kalıyor ve çoğu zaman toplumun sınırlarında yaşıyor.

Ölümcül atış yapmakla suçlanan polis memuru açığa alındı ve Cuma gününden bu yana yasadışı bir şekilde silahını ateşleme suçundan ev hapsinde tutuluyor. Yetkililer davanın yargı sistemi tarafından güvenilir şekilde soruşturulduğunu ifade ediyor.

Bu içerik 14.12.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 36 kez okundu.