Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden seçilmesi ve Yunanistan

ResimErdoğan’ın yeniden seçilmesi Türkiye’de seçilecek başka bir liderin Yunanistan’a nasıl davranacağı ve Yunanistan’ın bununla nasıl başa çıkacağı konusundaki tartışmaları sona erdirdi. Bu durum, daha Batı yanlısı bir Türk liderin ABD ve Avrupa’nın, Ankara’nın tutumlarını desteklemeye istekli olup olmayacağı yönündeki endişeleri de giderdi.
Hem parlamento hem de de cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçları, az bir farkla kazanmasına rağmen Erdoğan’ın tüm gücü elinde tutarak yola devam etmesine olanak sağladı.
Erdoğan’ın beş yıl daha görev yapacak olması göz önüne alındığında, Yunanistan-Türkiye ilişkilerinin olumlu seyretmesi muhtemel görünüyor.
İlk olarak Yunanistan’ın Türkiye’deki deprem felaketinden sonra Türkiye’ye yardım etmesi ve samimi söylemleri atmosferin yumuşamasına sebep oldu. Son birkaç ayda, iki ülkenin Dışişleri ve Savunma bakanları daha ılıman bir iklimde buluştular. Görüşmelerde herhangi bir ilerleme kaydedilmediyse de, her iki tarafta ilişkilerini geliştirilmesine destek verdiler.
 
İkinci olarak, Türkiye’deki ekonomik kriz yüzünden eğer beklenen Arap yatırımları yeterli olmaz ise Batı ile daha yakın ilişki kurmak durumunda kalacak olan Türk Cumhurbaşkanı’nın Yunanistan’a daha yumuşak bir tutum sergileyeceği umulabilir. Zaten İsrail, Mısır ve Suriye’ye yaklaşımı çoktan değişti.
Amerika’nın Yunanistan Büyükelçisi George Tsunis, Delphi ekonomi forumunda “Barış için çalışmak herkesin çıkarınadır” dedi ve Ege Denizi’nin her iki tarafında da “barış ve uzlaşma arayışına olan inancını” dile getirdi.
Atina, barış ve iş birliği içinde yaşamayı tercih ediyor ve bu amaç doğrultusunda çalışmaya istekli.

Bu içerik 31.05.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 115 kez okundu.