RAPORTI: Arnavutluk 10 sıra yükseliyor, yaşam maliyetleri bölgenin en yükseği

Resim

Dünyanın en büyük veri tabanı olan “Numbeo”nun raporuna göre yaşam maliyetleri hesaplamaları sonucunda, Ocak 2022 yılında Tiran’da yaşamanın maliyeti New York ile birlikte geçen yıla göre %5 daha ucuz olduğu sonucu ortaya çıktı.

Arnavutluk Ocak 2021’e göre 10 sıra yükselerek 136 ülke içinde 99. sırada yer aldı. (1. sırada  yaşam maliyeti en pahalı olan ülke yer almakta)

Bu yılki hesaplamalar, Arnavutluk’taki yaşam maliyetinin New York’ta yaşamak için gereken harcamaların %35,5’i kadar olduğunu göstermektedir. (Tiran hariç ortalama, New York’un % 40.5’i kadar)

Raporda, 2022 yılında Arnavutluk’ta yaşamanın kendiliğinden ucuzlamadığı fakat New York’ta fiyatların Arnavutluk’tan daha hızlı arttığı belirtilmektedir.

“Numbeo”, dünyanın herhangi bir yerindeki yaşamanın maliyetini New York’a göre hesaplamaktadır. Bu da New York için her bir endeksin %100 olması demektir. Örneğin diğer bir şehrin kira endeksi 120 ise bu ortalama kiraların New York’a göre %20 daha pahalı olduğu anlamına gelmektedir. Eğer bir şehrin kira endeksi 70 ise bu ortalama kiraların New York’a göre %30 daha ucuz olduğu anlamına gelmektedir.

Bölgeye göre raporda Arnavutluk, Karadağ, Sırbistan ve Bosna Hersek’ten sonra en pahalı ülke olurken Kosova ve Kuzey Makedonya daha ucuz olan ülkeler oldu.
Bu içerik 26.01.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 89 kez okundu.