Rakipler Türkiye ve Yunanistan, NATO tatbikatı için Akdeniz'de bir araya geldi

Resim

Ege Denizi ve Akdeniz'deki anlaşmazlıklar nedeniyle Türkiye ile Yunanistan arasında tırmanan söz konusu gerginliğin ortasında, iki ülke Salı günü yıllık NATO deniz tatbikatı için bir araya geldi.
Komşu ve tarihi rakipler, Türkiye'nin batı kıyısındaki Dynamic Mariner-Mavi Balina 22'de yer alan 12 ittifak üyesi arasında yer alıyor.
Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkiler son zamanlarda oldukça gergin. Ankara, Yunanistan'ın kıyı şeridine yakın adaları silahlandırarak uluslararası anlaşmaları ihlal ettiğini iddia ediyor. Bu sebeple ihlallerin devam etmesi halinde Yunan egemenliğine itiraz edilebileceğini öne sürüyor. Ayrıca Yunan hava savunmasını NATO tatbikatları sırasında Türk savaş uçaklarına kilitlenmekle suçladı.
Yunanistan ise, Türkiye'yi söylemlerinden dolayı NATO, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler'e şikâyet etti. Atina, doğu adalarını “daha büyük ve askeri açıdan daha güçlü” komşusuna karşı savunması gerektiğini söylüyor. Bununla birlikte, Türkiye ordusunu Yunan hava sahasını ve sularını defalarca ihlal etmekle suçladı.
NATO, Marmaris yakınlarındaki Aksaz deniz üssünden ortak tatbikatın başladığını duyurdu. Tatbikat 22 Eylül'e kadar sürecek.
NATO’nun açıklamasında  “Bu yılki tatbikat, her zamankinden daha fazla varlık içeriyor, ülkelerimiz arasında daha fazla birlikte çalışabilirliği kolaylaştırıyor ve operasyonel hazırlığı güçlendiriyor. Saldırganlığı caydırmak ve ittifakı savunmak için Türkiye ve diğer müttefik ve ortaklarla yakın bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz.” denildi.
Tatbikata 50 gemi, beş denizaltı, beş uçak,1.500 deniz piyadesi ve diğer personel katılıyor.

Bu içerik 14.09.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 62 kez okundu.