Rafuna: Kosova Hükümeti 2022 boyunca özel sektörü desteklemedi, kamu yatırımları azaldı

Resim

Ülkeyi terk eden çok sayıda genç; işletmeler için insan gücü eksikliği, Kosova Ticaret Odası için bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor.
Ayrıca bu odanın liderleri, geride bıraktığımız yılda özel sektörün, devletin sermaye yatırımlarını gerçekleştirmesindeki durgunluktan etkilendiğini düşünüyor.
OEK başkanı Lulëzim Rafuna, ülke yönetimini Enflasyonla Mücadele Paketinden yalnızca özel sektörün destek almadığını söyleyerek eleştirdi. Ülkedeki toplumun hemen hemen tüm kesimleri destek gördüğünü vurgularken özel sektör çalışanlarının bu desteği görmediğini belirtti.
Rafuna, 2023'ün işletmeleri ve ekonomisi için geride bıraktığımız yıldan daha iyi bir yıl olmasını umuyor.
Gençlerin ülkeden kaçışını etkileyen tek şeyin düşük ücretler olmadığını söyledi.
Kosova İstatistik Kurumu'nun 2022'de ülkeyi terk eden vatandaşların sayısıyla ilgili henüz bir rapor yayınlamamasına rağmen, sayının çok yüksek olduğunu söyleyen Rafuna, göçün sebeplerinin işgücü piyasası gereksinimlerine ek olarak sağlık güvenliğinin olmaması ve eğitimin yetersiz olması olduğuna değindi. 2021 yılında ülkeyi terk eden vatandaş sayısı 43 bin civarındaydı.
2022 yılında ülkedeki kamu yatırımlarının azaldığını ve enflasyonun çift haneli rakamlara ulaştığı dönemde Hükümetin özel sektörü desteklemediğini de vurguladı.
Rafuna, 2023 için ekonomik büyümenin yüzde 4'ten yüksek olmayacağını söyledi.
Vatandaşların ve bazı milletvekillerinin Trust fonlarının bir kısmının geri çekilmesi girişimlerini desteklemeyen Başkan, hükümetten enflasyondaki artışın yanı sıra maaşlara da zam yapmasını istedi.
Dünya Bankası raporuna göre 2022'de Kosova'da enflasyonun şimdiye kadarki en yüksek orana, yüzde 19,2'ye ulaştığını hatırlatırız.

Bu içerik 09.01.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 38 kez okundu.