Radev hükümet kurma görevini geciktiriyor, yeni seçimlerin mart ayında olmasını öngörüyor

Radev: “İki ana hedefimiz var. Bunların ilki parlamento çerçevesinde olağan hükümetin kurulması ve partilerin seçim kampanyası dilini kullanmayı bırakmalarıdır. İkinci olarak ise, olası hükümet kurulmaz ise, erken parlamento seçimlerinin yılın en ağır döneminde yani ocak ve şubat ayında gerçekleşmemesidir, bu da şüphesiz bazı konuları geciktirme zorunluluğu doğuruyor.” Cumhurbaşkanı bunu partilerle istişare toplantısı yaptığı Demokratik Bulgaristan ile görüşmede dile getirdi.

Radev “Bütün partiler çıkar ve derlerse ki biz hemen hükümet kurma görevlerinin teslim edilmesini istiyoruz ve bu çerçevede aralık ayında, Noel kutlamaları ve yeni yıl arifesinde seçim kampanyasına ve çalışmalarına hazırız, o zaman dediklerine kulak veririm. Hemen sırayla birinci, ikinci ve üçüncü hükümet kurma görevini sırayla dağıtırım, umarım ki üçüncüye varmaz.” diye belirtti Radev.

Ancak hükümet kurulmaması durumunda, Cumhurbaşkanı seçimlerin mart ayında olmasını istiyor. “Ocak ve şubat ayında seçim ilan etmeyeceğim. Böyle bir durumun neler getireceğini öngörebiliriz ve bunun seçime katılım oranını daha da düşürme ihtimali yüksektir” diye ekledi.

Bu sebeplerle Cumhurbaşkanı birinci ve ikinci partiler hükümeti kuramazsa, üçüncü hükümet kurma görevini yeni yıldan sonra vermeyi planlamaktadır.

Radev görüşmede Demokratik Bulgaristan’ın Ukrayna hakkındaki duruşunu sordu:

İvanov: “Ukrayna’ya silah gönderme konusunda nasıl bir teçhizat göndereceğimize hiç itiraz etmedik. Ancak Bulgaristan’ın stratejik ortaklık konusunda güven veren bir duruşu olmalı. Bu konunun üzerinde durulmasının sebebi “Demokratik Bulgaristan’ın ısrarla Ukrayna’ya silah yardımı yapılması konusunun üzerinde durması ve bunun Parlamento tarafından karara bağlanmasıdır.” Cumhurbaşkanı, savaş riski var olan bir dönemde ülkenin silahsız ve savunmasız bırakılmasına karşın rahatsız olduğunu belirtti.
 
Bu içerik 25.11.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 47 kez okundu.