Radev, devlet, eğitim, bilim ve ticaret sahalarının bütünleştirilmesini istiyor

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev bu yıl çevrimiçi olarak düzenlenen 17. Ulusal İnovasyon Forumu’na katıldı. Radev, inovasyonun bölgelerin hem sürdürülebilir ekonomik büyüme hem de dengeli kalkınması için kilit araçlar arasında yer aldığını belirtti. Ancak ona göre Bulgar devleti ülkede inovasyonun gelişmesi için çalışan insanlara hala borçlu durumdadır ve onlara yeterli önemi vermiş değildir.

Radev, Bulgaristan'daki araştırma ve geliştirme maliyetlerinin hala AB ortalamasından uzak olduğunu ve yönetim kararlarının şeffaflığı, medya özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü ile ilgili birikmiş sorunların yenilik koşullarını doğrudan etkilediğini kaydetti. Radev: “Ülkemizdeki değişim süreçleri çoktan başladı ve şimdi ülkemizin inovasyon potansiyelini ortaya çıkarmak için kesin hedefler belirleme ve eylemler planlama zamanı” diye konuştu. Radev, ülkenin bu yıl Küresel İnovasyon Endeksi sıralamasında iki sıra birden yükselerek 132 ülke arasında 35. sırada yer aldığını ve bu durumun, ülkenin 2013 yılından bu yana en iyi performansı olduğuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı, son iki yılda zor koşullara rağmen iş yerlerindeki yeniliklerin sayısının arttığını ve Bulgaristan’dan bilim insanlarının katılımıyla bilimsel yayınların artma eğiliminin devam ettiğini söyledi. Radev’e göre, piyasa ortamının göstergelerini ve işletmelerin dış finansal kaynaklara erişimini iyileştirmek gerekiyor.

Bulgaristan’ın hiçbir şekilde geri kalmış bir ülke olmadığını ve yenilikçi, yaratıcı ve özverili insanları sayesinde bir dizi önemli alanda lider olabileceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı, zor koşullara rağmen kurumların yenilikçi fikirleri desteklemek için mümkün olan her şeyi yapması gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı ayrıca Bulgaristan’ın tam olarak potansiyelini yansıtabilmesi için devlet, iş dünyası, bilim ve eğitim sektörlerinin birlikte ve uyum içinde çalışmalarının gerekliliğine vurgu yaptı.

Bu içerik 07.12.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 65 kez okundu.