Radev: Bulgaristan, Rusya'ya karşı tüm yaptırım rejimlerine katıldı

ResimCumhurbaşkanı Rumen Radev, Bulgaristan ziyaretinde bulunan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile yaptığı görüşmede, “Ülkemiz, sonuçlarına rağmen Rusya'ya karşı tüm yaptırım rejimlerine katıldı” dedi.

Kuleba da  Bulgaristan'ın yaptırımların bir kısmına katılmasına ülkesinin değer verdiğini ve bunun Bulgaristan'ın ekonomik çıkarlarına zarar verdiğinin farkında olduğunu, ancak Karadeniz Bölgesinin bir refah bölgesi olmasının hem Ukrayna hem de Bulgaristan'ın çıkarına olduğunu kaydetti.

“Özellikle mevcut askeri çatışmaların gidişatı ve sivil halka yönelik tehdit konusunda endişeliyiz. Bulgar topluluğu, tam olarak askeri operasyonların yürütüldüğü bölgelerde yaşamaktadır. Bir kez daha iki Slav kardeş ülke arasındaki bu anlamsız savaşa mümkün olan en kısa sürede son verilmesi ve Avrupa Birliği’ni Ukrayna'yı daha hızlı bir şekilde yeniden inşa etmenin yollarını bulmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullanan Radev B-9 ülkelerinin devlet başkanlarının çoğunun, savaşın ilk haftasında Avrupa Komisyonu'na Ukrayna'nın AB’ye entegrasyon sürecini hızlandırması çağrısında bulunan bir bildiri sunduklarını da sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı, Bulgaristan'ın mümkün olan her şeyi yapmaya ve imkânları dâhilinde Ukrayna'ya tam destek sağlamaya devam edeceğini belirtti.

Radev, “Bulgaristan halkı evlerini ve kalplerini Ukraynalılara açtı. 91.000'den fazla Ukraynalı burada bulunuyor. Birçok Ukraynalı çocuk okullarımıza ve anaokullarımıza devam ediyor. Ukraynalı askerlere yönelik tedavi programını yeniden başlatmaya hazırız” diye ekledi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı, “Siz sadece halkınızın lideri değil, aynı zamanda askeri bir lidersiniz. Bu yüzden Ukrayna'da neler olduğunu çok iyi anlıyorsunuz. Elbette bu Rusya'nın dediği gibi özel bir askeri operasyon değil, tam kapsamlı bir savaştır” dedi. Kuleba, Bulgaristan'ın savaşın başlangıcından beri ilkeli bir tutum sergilemesinden dolayı teşekkür etti.

18 Nisan'da Bulgaristan'a gelen Dmitro Kuleba, Bulgaristan Dışişleri Bakanı Teodora Gençovska ve Başbakan Kiril Petkov ile de bir araya geldi.

 

Bu içerik 20.04.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 100 kez okundu.