Protestocular ve barış muhafızları, Kosova’nın kuzeyinde şiddetin patlak vermesi nedeniyle yaralandılar

ResimPazartesi günü Kosova’nın kuzeyinde yerel Sırpların, Kosovalı Arnavut bir belediye başkanının atanmasını protestosu sırasında çıkan çatışmalarda en az 50 protestocu ve birçok NATO Barış Gücü (KFOR) askeri yaralandı.
Kosova polisi, yerel Sırpların protesto için belediye binası önünde toplandıkları sabahın erken saatlerinde başlayan gergin günde KFOR barış güçlerine yönelik saldırılar nedeniyle beş protestocunun tutuklandığını doğruladı.
İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, yaralananlar arasında İtalyan askeri birliğinin üyelerinin de olduğunu doğruladı. Tajani, "Kosova'da Sırp göstericiler ile Kosova polisi arasındaki çatışmalarda yaralanan KFOR misyonu askerlerine desteğimi ifade etmek istiyorum. Aralarında üçünün durumu ağır olan ancak hayati tehlikesi olmayan 11 İtalyan da bulunuyor. " şeklinde tweet attı.
KFOR, göstericilerin kontrol altına alınması sırasında çok uluslu birliklerden yaklaşık 25 kişinin yaralandığını açıkladı. Yapılan açıklamada "Kalabalığın en saldırgan kesimlerine karşı koyarken, İtalyan ve Macar KFOR birliğinin birkaç askeri, saldırılara, yaralanmalara, kırık ve yanıklara maruz kaldı." denildi.
KFOR Misyonu Komutanı General Angelo Michele Ristuccia, "NATO birimlerine yönelik nedensiz saldırılar kabul edilemez, KFOR görevini tarafsız bir şekilde yerine getirmeye devam edecek" dedi.
Kosova polisi, Zvecan'daki Sırp protestocuların "barışçıl olmadıklarını ve durumu kışkırttıklarını" söyledi. Polis, "Sınırsız şiddetin sonucu olarak, şu ana kadar çok sayıda KFOR görevlisi yaralandı, protestoculardan beş kişi ise saldırı ve şiddetin zanlısı olarak tutuklandı." dedi.
Sırp basını, şok bombaları ve göz yaşartıcı gazdan dolayı farklı şekillerde yaralanan 53'ten fazla kişinin Kuzey Mitrovica Hastanesi’nde tedavi altına alındığını bildirdi. Hastane Müdürü Zlatan Elek, bölgesel yayıncı N1'e verdiği demeçte, hayati tehlike oluşturan kurşun yaralarına sahip olan bir kişi de dahil olmak üzere yaralılardan üçünün hala hastanede olduğunu söyledi.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç Belgrad’da, Kosova Başbakanı Albin Kurti'yi "Sırplar ile NATO arasında büyük bir çatışma" yaratmak amacıyla gerilimi organize etmekle suçladı. Vuciç, "Son üç gün içinde yaşananlar Kosova'da neyin amaçlandığını herkese gösteriyor. Her şey Albin Kurti tarafından organize edildi, her şey onun Sırplar ile NATO arasında büyük bir çatışmaya yol açma arzusuyla düzenlendi" dedi. Ayrıca "Kuzeydeki Sırplar bu sabah 7.00’de yerel yönetimlerin yasa dışı olarak ele geçirilmesinden duydukları memnuniyetsizliği ifade etmek için toplandılar ve KFOR Sırpları korumadı ve şiddeti önlemedi." diye belirtti.
Yeni seçilen belediye başkanlarının ilk iş günü olan Cuma günü başlayan protestolarda onlarca vatandaş ve polis yaralandı. ABD Büyükelçiliği, Kosova makamlarını tartışmalı belediye başkanlarını belediye binalarına sokmak için güç kullanmakla eleştirdi.

 

Bu içerik 29.05.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 61 kez okundu.