Priştine hükümeti, Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Bujar Osmani'nin Kosova hakkındaki açıklamasına tepki gösterdi

Resim

Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı ve cumhurbaşkanı adayı Buyar Osmani, "Kararlar oybirliği ile ve çok zor alındığı için AGİT Dönem Başkanlığımı kullanarak, Kosova'nın kuzeyinde gerilimi düşürmek için, daha sonra Kosova hükümetinin gerilimi ortadan kaldırma planına dönüşen dokuz maddelik planla ortaya çıkmıştım.” açıklamasında bulundu.

Buyar Osmani'nin bu açıklaması Kosova ve Makedonya'da tepkilere neden oldu. Kosova hükümet sözcüsü Perparim Krueziu bugün yaptığı açıklamada, AGİT'in kuzeydeki gerilimi düşürmeye yönelik dokuz maddelik planının Buyar Osmani tarafından hazırlandığını söyledi.

3 Haziran 2023'te açıklanmış olan planda Kosova'dan, Özel Harekat Polisini kuzeyden çekmesi, Sırbistan'dan ise ordusunun askerî hazırlıklarını azaltması istenmektedir.

Kosova hükümet sözcüsü Perparim Krueziu, sözlerinin devamında "AGİT'in 9 maddelik çözüm planının Sayın Buyar Osmani tarafından hazırlandığını dün öğrenmiş bulunduk. Bu da Arnavutların Kosova'ya uluslararası arabulucuların gözüyle baktıklarının bir başka örneğidir. Sonuç itibarıyla bu plan bir hükümet planı haline gelmedi. Egemenliğimiz ihlal edilmeden ve güvenliğimiz tehlikeye atılmadan gerilimin düşürülmesi sağlandı.” diye konuştu.

Kosova Başbakanı'nın Makedonya konusundaki danışmanı Bekim Qoku'dan da tepki geldi. Qoku, Kuzet Makedonya’nın eski Başbakanı Zaev'in sızdırmış olduğu dinleme kayıtlarında, konuyla ilgili görüşmelerde BDI (DUİ) lideri Ali Ahmeti'nin Kosova'da Sırp çoğunluğundan oluşacak bir Belediyeler Birliğinin kurulmasını savunduğunun duyulduğunu hatırlattı.

Kaynak: https://www.vesti.mk/article/6612ee70679dcbd13caacd30  (Erişim tarihi: 08.04.2024)

Bu içerik 07.04.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 12 kez okundu.