Prijedor’da savaş zamanında öldürülen on altı Boşnak kurbanın cenazeleri sonsuzluğa uğurlanacak

Resim

Bugün, Prijedor yakınlarında Kozarac’taki Kamičani Anıt Merkezi’nde cenaze töreni düzenlenecek ve savaş zamanında katledilen 16 Boşnak kurban defnedilecek. Cenaze namazları Bosna-Hersek İslâm Birliği Reisü’l-uleması Hüseyin Efendi Kavazoviç tarafından kıldırılacaktır.
Prijedor ile Dolina Sana Kurbanları ve 20 Temmuz Anma Günü organizasyonu üyesi İbrahim Kahrimanoviç, kurbanların birçoğunun henüz bulunamadığını hatırlattı. Kahrimanoviç, “Prijedor’da yaklaşık 3.150 kişi öldürüldü ve yaklaşık 600 kişiyi daha arıyoruz” dedi.
Kahrimanoviç, “Yıllardır aradık ve Tomašica’yı bulduk” dedi. Ayrıca Kahrimanoviç, Prijedor’da işlenen suçların unutulmaması gerektiğine dikkat çekiyor.
Kahrimanoviç, “Mesajımız, hangi din ve milletten olursa olsun Bosna-Hersek vatandaşlarının neler yaşandığını görmesidir. Kendi şehitlerini taşıyan Bosna bayrağı ile örtülü kamyonu gördüklerinde ölenlerin akrabaları 1992’yi hatırlıyorlar” dedi.
Beisa Šupuk, damadı Sead Avdić’i kaybetti: “37 yaşında Korićanske stijene“de öldürüldü. Prijedor’da yaşadı ve orada çalıştı. İkinci çocuğa hamile olan eşi ve altı yaşında kızları geride kaldı. Tüm kemikleri hemen bulunamadı. Daha fazla kemiğin bulunması için birkaç yıl bekledik.” Daha sonra “Sivil bir şekilde evinden alındı. Tüm akrabalarının bulunduğu Trnopolje kampına götürüldü. Karısı onun ölümünden sonra erkek evladını doğurdu.” diye ekledi.
1990’larda Prijedor’da çoğu Sırp olmayan 3.176 sivil öldürüldü. Şimdiye kadar, Prijedor’da yaklaşık 2.500 kişinin kalıntılarına ulaşıldı ve yine yaklaşık 620 kurban daha aranıyor.
Öldürülen Boşnaklar bireysel, ortak ve toplu mezarlara atıldı. Şimdiye kadar, öldürülen Prijedor vatandaşlarının kalıntıları on belediye ve üç ülke sınırları dâhilinde (Bosna-Hersek, Hırvatistan ve Sırbistan) 501 lokasyonda ve 73 toplu mezarda bulundu.
Bu içerik 20.07.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 61 kez okundu.