Prespa Anlaşması hükümlerinin uygulanmasına başlandı, ülkeden çıkış yalnızca Kuzey Makedonya adıyla verilen yeni pasaportla yapılabilecek

Resim

12 Şubat 2024 gece yarısı itibarıyla, ülkenin eski adıyla verilmiş olan uluslararası kullanıma yönelik evrak ve belgelerin geçerliliğine ilişkin Prespa Anlaşması'nın hükmü sona erdi, ancak Parlamento, acil yasal değişikliklerle eski sürücü belgelerinin, bu yılın sonuna kadar "Makedonya Cumhuriyeti" adını taşıyan yeni belgelerle değiştirilmesini mümkün hale getirdi.

Kuzey Makedonya Meclisi, dün öğleden sonra karşı ve çekimser oyun kullanılmadığı 144'üncü oturumunda, 90 "evet" oyuyla, kısa ve hızlandırılmış bir prosedürle, Karayolu Trafik Güvenliği Kanunu'nda trafik güvenliğine ilişkin kanunda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifini kabul etti. Yapılan kanun değişikliğiyle "Makedonya Cumhuriyeti" adıyla verilen eski sürücü belgeleri yıl sonuna kadar geçerliliğini koruyacak.

Gece yarısı itibarıyla Prespa Anlaşması hükümlerinin uygulanması ile ilgili beş yıllık geçiş süresi erdi. Bu durumda devletin eski adını içeren seyahat belgeleri ile uluslararası kullanıma yönelik belgelerin geçerlilikleri sona ermiş oldu. Dışişleri Bakanı Buyar Osmani, Cuma günü düzenlediği basın toplantısında, 12 Şubat 2024 tarihinden sonra yurt dışında bulunan ve eski seyahat belgelerine sahip olan vatandaşların konsolosluk ve diplomatik temsilciliklerinde düzenlenen seyahat belgesiyle ülkeye dönebileceklerini belirtti.

Prespa Anlaşması, 17 Haziran 2018'de Yunanistan ile Makedonya arasında imzalanmıştı ve anlaşma gereğince ülke adının “Kuzey Makedonya” olarak değiştirilmesine ilişkin anayasa değişiklikleri 11 Ocak 2019'da Makedonya Meclisinde oylanmıştı. Anayasa değişikliklerinin Şubat 2019'da Kuzey Makedonya’da Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından Anlaşma uyarınca tanınan beş yıllık geçiş süresi işlemeye başlamıştı.

Kaynak: https://a1on.mk/macedonia/pochna-primenata-na-pravilata-od-prespanskiot-od-zemjava-se-izleguva-samo-so-severna/ (Erişim tarihi: 14.02.2024)
Bu içerik 13.02.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 21 kez okundu.